Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Σε κλοιό ανοδικών πιέσεων από ρήτρες χονδρεμπορικής και ράλι CO2 η αγορά ρεύματος


Γιώργος Φιντικάκης

Σταθερά ανοδικές παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τιμές λιανικής στο ρεύμα, τόσο λόγω των τάσεων στην χονδρεμπορική, που σημαίνει ότι οι σχετικές ρήτρες θα συνεχίσουν να ενεργοποιούνται, όσο και λόγω της κούρσας στα δικαιώματα CO2.

Απόρροια της αυξανόμενης ζήτησης παγκοσμίως που συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές στα χρηματιστήρια ενέργειας, το συνολικό κόστος στην χονδρική προβλέπεται για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 89 ευρώ / MWh για την χαμηλή τάση και στα 79-80 ευρώ για την μέση.

Καινούργιο στοιχείο σε αυτή την εποχή ανοδικών πιέσεων, η πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ να «ξεπαγώσει» μετά από μήνες τη ρήτρα CO2. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής, αναμένεται να ενσωματωθούν στα τιμολόγια που θα παραλάβουν οι καταναλωτές για το μήνα Μάιο και θα είναι της τάξης των 2-3 ευρώ.

Αιτία, το συνεχόμενο ράλι στις τιμές CO2, που χθες έκαναν νέο ιστορικό ρεκόρ και εκτοξεύτηκαν ακόμη και πάνω από τα 52 ευρώ/ τόνο για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου (σχεδόν 3% αύξηση σε μια μέρα), αναγκάζοντας την ΔΕΗ να εγκαταλείψει την θέση στην οποία είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Να κρατά δηλαδή ανενεργή τη σχετική ρήτρα που είναι ενσωματωμένη στα τιμολόγιά της στην χαμηλή τάση.

Καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι τιμές των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, που έχουν περίπου διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο (27 μόλις ευρώ τον Νοέμβριο 2020), έχουν αυξηθεί μόνο τον τελευταίο μήνα κατά 23%. Εκτόξευση που προκαλείται από την σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης λόγω ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και καιρικών συνθηκών, καθώς επίσης από το γεγονός ότι οι μεγάλοι ρυπαντές κλείνουν τις θέσεις τους για το 2020. Καταλυτικό επίσης ρόλο παίζει ο νέος κλιματικός στόχος που υιοθέτησε προ μηνός η Ε.Ενωση για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030.

Το νέο χθεσινό ιστορικό ρεκόρ

Αποκορύφωμα το νέο χθεσινό ιστορικό ρεκόρ, με traders που επικαλείται η εξιδεικευμένη ιστοσελίδα montelnews να μιλούν για αυξήσεις ανά την Ευρώπη στις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και να αφήνουν να εννοηθεί ότι η τάση θα συνεχιστεί (https://www.montelnews.com/en/story/euas-jump-above-eur-52t-in-thin-market/1220241).

Το τι θα σημάνει η ενεργοποίηση της ρήτρας στα μερίδια της ΔΕΗ μένει να φανεί. Τον Απρίλιο αυτά υποχώρησαν ελαφρώς στο 64,53% παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, με την επιχείρηση να έχει προσελκύσει τους τελευταίους μήνες σημαντική μερίδα πελατών από ιδιώτες προμηθευτές, κίνηση που αποδίδεται και στην ενεργοποίηση εκ μέρους τους των ρητρών.

Τώρα, έφτασε η ώρα της να ενσωματώσει την δική της ρήτρα στα τιμολόγια, καθώς με επίπεδα δικαιωμάτων στα 52 ευρώ/ τόνος, η λιγνιτική της παραγωγή καθίσταται ακόμη πιο ασύμφορη.

Δεδομένου ότι για την παραγωγή μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας εκλύεται στην ατμόσφαιρα σχεδόν 1,5 τόνος CO2, τυχόν διατήρηση των τιμών αυτών, σημαίνει ότι το κόστος εκτινάσσεται στα 78 ευρώ. Κάνοντας κανείς την άσκηση, διαπιστώνει ότι με τις τρέχουσες τιμές δικαιωμάτων, η ΔΕΗ θα πλήρωνε για τις περσινές εκπομπές των 15,47 εκατομμυρίων τόνων, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 393,48 εκατ. που κατέβαλε το 2020. Εξελίξεις που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την προγραμματισμένη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων, φέτος των Καρδιά 3&4, το 2022 των Μεγαλόπολη 3 και Αγ.Δημήτριος 1-4 και το 2023 των Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ.Δημήτριος 5. 

Ανοδικά και το χονδρεμπορικό κόστος

Τα δικαιώματα CO2 είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά ευρύτερα το κόστος στην χονδρεμπορική. Ενώ τους πρώτους μήνες λειτουργίας του target model, η αύξηση στη χονδρεμπορική τιμή, οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές της αγοράς εξισορρόπησης, τώρα πλέον και η Day Ahead Market (DAM) κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με στοιχεία Απριλίου, έφτασε να ξεπερνάει τα 63 ευρώ (λόγω και της αύξησης των τιμών CO2, TTF, Brent) όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) είχε κλείσει στα 38,02 ευρώ. Στο πρώτο φετινό 4μηνο, η DAM «έτρεχε» με μέση τιμή τα 55 ευρώ/ΜWh έναντι 45 ευρώ/MWh για όλο το 2020 (22% αύξηση). Οι προβλέψεις δε του επόμενου 12μήνου -μόνο για την DAM- μιλούν για περίπου 63 ευρώ/MWh.

Εκτός αυτής και το κόστος του balancing εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλό, γύρω από τα 10 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, δηλαδή περισσότερο από διπλάσιο από τα προηγούμενα έτη. Σαν αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος χονδρεμπορικής για το επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπεται στα 89 ευρώ/MWh για τη χαμηλή τάση και 79-80 ευρώ/MWh για την μέση. Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν ότι οι ρήτρες χονδρεμπορικής που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια των ιδιωτών προμηθευτών θα συνεχίσουν να ενεργοποιούνται.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου