Την έναρξη λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5» τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην παρουσίαση που έκανε των μέτρων για τη «θωράκιση» της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, παράλληλα με την ανακοίνωση των επιδοτήσεων σε ρεύμα και αέριο τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η εν λόγω αναφορά έχει να κάνει με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων η σταδιακή αύξηση της παραγωγής, δίνοντας στο σύστημα προοδευτικά ολοένα μεγαλύτερη ισχύ. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, με συνέπεια να εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου θα χρειασθεί ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 μηνών έως ότου επιτευχθεί η ονομαστική ισχύς παραγωγής, ώστε ο σταθμός να είναι έτοιμος να ενταχθεί στο σύστημα.
Επομένως, η έναρξη εμπορικής λειτουργίας τοποθετείται, αν όλα πάνε καλά, στο τέλος του 2022 με αρχές του επόμενου έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ, με ισχύ 660 Μεγαβάτ, η οποία παράλληλα θα παράγει θερμική ισχύ 140 Μεγαβάτ, για την υποστήριξη της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ το συνολικό κόστος ανάπτυξής της ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, συν 200 εκατ. ευρώ για τα συνοδά έργα.
Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας έρχεται σε μία συγκυρία όπου η χώρα μας (όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη) έχει εκπονήσει και επικαιροποιεί σε τακτική βάση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, στην περίπτωση διαταραχών στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η επικείμενη «εκκίνηση» της «Πτολεμαΐδα 5» (όπως και της νέας μονάδας αερίου της Mytilineos), αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια τροφοδοσίας, αποτελώντας ένα ακόμη σημαντικό αντίμετρο σε ενδεχόμενο «κλείσιμο της στρόφιγγας» από τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός της ΔΕΗ προέβλεπε τη λειτουργία της μονάδας με καύσιμο λιγνίτη, ώστε από το 2025 να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή της σε μονάδα αερίου, ισχύος 1000 Μεγαβάτ. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που προέκυψε στην πορεία για την ενεργειακή επάρκεια, καθώς και η άνοδος των τιμών αερίου, δημιούργησαν «δεύτερες σκέψεις» αναφορικά με το αν και πότε η μονάδα θα αλλάξει καύσιμο.
Έτσι, στις αρχές Απριλίου, από τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός μίλησε για πιθανή συνέχιση της λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5» με καύσιμο λιγνίτη έως το 2028. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή η μόνη χρονολογία που είναι βέβαιη για τη μετατροπή καυσίμου στη μονάδα είναι το 2028, όταν θα ολοκληρωθεί η πλήρης «έξωση» του λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα. Μάλιστα, η ενδεχόμενη αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης του λιγνίτη από το εγχώριο ενεργειακό μίγμα, ώστε να παραμείνει έως το 2028 και όχι έως το 2025 που προβλεπόταν αρχικά, όπως έγραψε το energypress, επισφραγίσθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί το αίτημα για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας.
Όπως έχει γράψει το energypress, η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να λάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, και με πιο πιθανό σενάριο προς το τέλος της χρονιάς, την οριστική απόφαση για τη μετάβαση της «Πτολεμαϊδας 5» από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο. Κι αυτό γιατί η δημόσια εταιρεία αναμένει τις τελικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το στρατηγικό σχέδιο απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «REPowerEU», προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα.