Το σκηνικό στην αγορά του ρεύματος γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτικό. Τα νέα τιμολόγια φέρνουν ευκαιρίες στους καταναλωτές αλλά και ρίσκα για όσους παρόχους δεν «μάντεψαν» σωστά τις διεθνείς τιμές του Αυγούστου, με κίνδυνο να πέσουν έξω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Καθώς η τιμή του αερίου έκανε χθες ρεκόρ όλων των εποχών (214 ευρώ), και ενώ η αγορά παραμένει ανοδική, όσοι προμηθευτές έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, όταν ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του επόμενου μηνός, κινδυνεύουν να το πληρώσουν ακριβά. Κι όλα αυτά, ενώ οι πάροχοι καλούνται να κάνουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αλλαγές πάνω στις αλλαγές, αφού κυβέρνηση και ΡΑΕ τους ζητούν να ξαναδούν τις χρεώσεις που ανακοίνωσαν, αφαιρώντας φουσκωμένα πάγια και κλιμακωτές χρεώσεις.
Τα νέα πάντως τιμολόγια για τις καταναλώσεις Αυγούστου που θα πάρουν στα χέρια τους από Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις, παραμένουν τσουχτερά. Αναλόγως την εταιρεία και το πρόγραμμα, οι τιμές κινούνται μεταξύ 14 και 23 λεπτών η κιλοβατώρα, αλλά και πάλι διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
Η πρωτοφανής για τα μέχρι σήμερα δεδομένα, επιδότηση, παρ ότι επιχειρεί να μειώσει μεγάλο μέρος της αστρονομικής αύξησης των διεθνών τιμών, και πάλι δεν καταφέρνει να τη «σβήσει» ολόκληρη. Είναι τόσο μεγάλες αυτές οι τελευταίες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές, ώστε και πάλι μετά τις επιδοτήσεις, οι λιανικές τιμές παραμένουν υψηλές.
Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν τη Δεύτερα οι πάροχοι κυμαίνονται μεταξύ 48,4 έως 56,8 λεπτά ή κιλοβατώρα, αλλά μετά τη γενναία επιδότηση των 33,7 λεπτών, πέφτουν μεταξύ 14 και 23 λεπτά, δηλαδή σε επίπεδα Νοεμβρίου 2021. Πριν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής οι τιμές είχαν φτάσει και τα 30 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό με ένα παράδειγμα; Νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες το μήνα θα πληρώσει 200 ευρώ το τετράμηνο μετά την επιδότηση, αντί για 132 ευρώ το τετράμηνο, που πλήρωνε με το προηγούμενο καθεστώς όταν ίσχυε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Εάν δεν υπήρχε η γενναία τρέχουσα επιδότηση των 33,7 λεπτών η κιλοβατώρα, το νοικοκυριό αυτό θα έφτανε να πληρώσει 600 ευρώ το τετράμηνο.
Τι δείχνει αυτό; Ότι παρά την πολύ γενναία επιδότηση που ανακοινώθηκε χθες, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κόστη, ώστε και πάλι οι τελικές τιμές παραμένουν υψηλά.
Την ίδια στιγμή κάποιες εταιρείες προχώρησαν σε αυξημένες χρεώσεις παγίων, η οποία διαφοροποιείται στην πορεία ανάλογα με την κατανάλωση, πρακτική που βρίσκει αντίθετο το ΥΠΕΝ. Έπεται νομοθετική παρέμβαση που δεν θα επιτρέπει αλλαγή των παγίων έναντι των επιπέδων που ίσχυαν πριν τον Ιούλιο. Επίσης άλλες εταιρείες παρουσίασαν υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις το μήνα, αλλά με χαμηλά πάγια, ενώ άλλες καθιερώνουν αρνητική ρήτρα, που σημαίνει ότι αν στο τέλος κάθε μήνα το κόστος χονδρικής είναι χαμηλότερο από τη χρέωση, οι εταιρείες θα επιστρέφουν τη διαφορά στους πελάτες τους.
Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι
Η χρέωση στην περίπτωση της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 48,6 λεπτά για κατανάλωση μέχρι 2.000 κιλοβατώρες και στα 49,8 λεπτά για 2.000 κιλοβατώρες και πάνω. Το πάγιο διαμορφώνεται στα 3,5 ευρώ το μήνα.
Της Protergia η χρέωση διαμορφώνεται στα 54,9 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 56 λεπτά. Το πάγιο κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ το μήνα.
Του ΗΡΩΝΑ η χρέωση είναι στα 49,5 λεπτά με κλιμακωτό πάγιο από 9,90 μέχρι 17,90 ευρώ το μήνα.
Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 49,5 ευρώ, με πάγιο 4,99 ευρώ το μήνα και η Ζενίθ 51,9 λεπτά με πάγιο 4 ευρώ για το πακέτο ρεύμα-αέριο και 4,5 ευρώ για το απλό.
Η εταιρεία NRG ανακοίνωσε τιμοκατάλογο με τιμές από 49,9 έως 54,8 λεπτά και αντίστοιχα διακύμανση του παγίου από 4,8 έως 5,5 ευρώ το μήνα.
Στην περίπτωση του Φυσικού Αερίου, η χρέωση είναι 48,4 λεπτά με πάγιο 8 ευρώ το μήνα και 50,4 λεπτά, χωρίς έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι 4 ευρώ / μήνα για το πακέτο ρεύμα και αέριο και 8 ευρώ για το απλό.
Στην Watt&Volt η χρέωση είναι 58,5 λεπτά η κιλοβατώρα αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο, στην Volterra 68 λεπτά με πάγιο 2,90 ευρώ το μήνα και στην Volton 52 λεπτά με 9,9 ευρώ πάγιο.
Ευκαιρίες και ρίσκα
Τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα συνεπάγονται ευκαιρίες για τους καταναλωτές μέσω της δυνατότητας αναζήτησης των χαμηλότερων τιμών και της άμεσης αλλαγής παρόχου, χωρίς πέναλτι, γεγονός που δύναται να αυξήσει τον αριθμό των μηνιαίων μετακινήσεων. Σήμερα αυτός κινείται με ρυθμό 20-30.000. Κάτι που θα φανεί πιο καθαρά στις αρχές φθινοπώρου, αφενός γιατί ο Αύγουστος είναι μήνας «νεκρός», αφετέρου γιατί οι πρώτοι λογαριασμοί με το νέο σύστημα θα ταχυδρομηθούν το Σεπτέμβριο.
Όσο για τους παρόχους, τα ρίσκα παραμένουν μεγάλα, εξ ου και οι τσιμπημένες τιμές που ανακοίνωσαν. Το ρίσκο να μην «μάντεψαν» σωστά τις τιμές που ανακοίνωσαν για τον επόμενο μήνα, και να πέσουν έξω, καθώς αυτές στο μεταξύ θα έχουν αυξηθεί, καλύπτεται μέσω του risk premium που έχουν βάλει.
Η αγορά είναι απολύτως ρευστή και κυρίως ανοδική. Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Gazprom, όπως η χθεσινή για μείωση των ροών του Nord Stream στο 20%, οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν εκτιναχθεί στα 214 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι υπολογισμοί εκ μέρους των παρόχων είναι πολύ δύσκολοι. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που τα τιμολόγια τα οποία ανακοινώθηκαν από τους παρόχους, περιελάμβαναν σε μεγάλο βαθμό ένα ασφάλιστρο κινδύνου. Εάν δεν αλλάξει η τάση, τότε στις 20 Αυγούστου, όταν θα έρθει η ώρα για να ανακοινώσουν τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου, ειδικά όσοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις για τον Αύγουστο, θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις προς τα πάνω.
Η άλλη πτυχή στο νέο αυτό τοπίο συνδέεται με τις συνθήκες που δημιουργεί το νέο σύστημα για κινητικότητα των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Ο κίνδυνος αύξησης του ενεργειακού «τουρισμού» είναι πιο υπαρκτός παρά ποτέ. Καθώς τα απλήρωτα χρέη αυξάνονται ανησυχητικά, αρκετοί καταναλωτές θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε άλλο προμηθευτή, με κάποιους να αφήνουν απλήρωτα χρέη στον προηγούμενο, τάση που πιθανώς να λειτουργήσει αυξητικά.