Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Με κοινή επιστολή, κυβερνητικοί και ξένοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ ζητούν από τη ΡΑΕ να επανεξετάσει το wacc και να το ανεβάσει στο 8,16%

energypress.gr

Θοδωρής Παναγούλης

Παρότι ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για ορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στο 6,1% για την περίοδο 2022-2025, είναι τελική και δεν πρόκειται να επανεξεταστεί, οι μέτοχοι του Διαχειριστή, δηλαδή αφενός μεν η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση και αφετέρου η Κινεζική State Grid Europe Limited, επαναφέρουν το θέμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι ξένοι και εγχώριοι μέτοχοι έστειλαν κοινή επιστολή προς τη ΡΑΕ με την οποία παρουσιάζουν την επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση και να καθοριστεί το wacc στο 8,16%.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ να καθορίσει σε χαμηλά επίπεδα το WACC του ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο δεν προστατεύει τον καταναλωτή, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια του Διαχειριστή να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τη ΡΑΕ και την Πολιτεία.

Ζητείται επίσης από τη Ρυθμιστική Αρχή να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού και να διορθώσει τα λάθη στις παραμέτρους στον υπολογισμό του WACC. Ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε ήδη αίτηση αναθεώρησης του WACC, συνοδευόμενη με την απαραίτητη τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας με τις τράπεζες όπου φαίνεται το τρέχον κόστος δανεισμού.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν το WACC, και έχουν μεταβληθεί σημαντικά εντός του έτους, αναφέρθηκε πρόσφατα ο Σωτήρης Μπατζιάς, τεχνικός σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ από την Deloitte. Σύμφωνα με τον κ. Μπατζιά, στο Risk free rate δείκτης αναφοράς είναι η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, το οποίο ακολουθεί ανοδικές τάσεις από τα τέλη του 2021, και τώρα κινείται στα επίπεδα του 1,5%.

Επισήμανε, ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν και πότε θα αποκλιμακωθεί. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν προβλέψεις ότι θα κλείσει στα επίπεδα του 2%, στο τέλος του 2022.

Όσον αφορά το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας, σημείωσε πως η τρέχουσα απόδοση του ελληνικού ομολόγου βρίσκεται αισθητά υψηλότερα από τα τέλη του 2021. Σε σχέση με το κόστος δανειακών κεφαλαίων, επισήμανε ότι το σταθμισμένο κόστος για τον ΑΔΜΗΕ ήταν 2,8% πριν από την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Αύξηση των επιτοκίων θα υπάρξει και στη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες συζητήσεις με την Τράπεζα, αναμένεται να διαμορφωθούν στο 3,84%, αν συνυπολογισθούν οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη της Deloitte θα υποβληθεί σύντομα και επισήμως στη ΡΑΕ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος της Αρχής, από την πλευρά του, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι «Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να πάρει WACC 6,1%, με βάση τα στοιχεία που μας έχει κοινοποιήσει». Όπως συμπλήρωσε, το σταθμισμένο κόστος δανεισμού του ΑΔΜΗΕ αυτή τη στιγμή είναι 2,8%. Αν χρειαστεί στην πορεία ο Διαχειριστής να δανειοδοτηθεί για ένα καινούριο έργο (όπως για μία νέα ηλεκτρική διασύνδεση) και π.χ. από το 2024 που θα αρχίσει να «τρέχει» το δάνειο, το κόστος δανεισμού του Διαχειριστή αυξηθεί πάνω από 2,8%, τότε θα μπορεί να προχωρήσει σε αίτημα προς τη ΡΑΕ για έκτακτη αναθεώρηση του επιτρεπόμενου εσόδου. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου