Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Έντονες αντιδράσεις από την “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” και εργαζόμενους για την απόφαση Σκρέκα να κυρήξει έκπτωτη την εταιρεία από την εκμετάλλευση του ορυχείου


Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του ΥΠΕΝ να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” από τα μισθωτικά της δικαιώματα επί του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας (Αχλάδα Νο 1 και Αχλάδα Νο 2), την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το energypress. 

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται πρώτα και κύρια από τους

εργαζόμενους στα ορυχεία της Αχλάδας και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, με τους εργαζομένους να προετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει τα περιθώρια παρέμβασης ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προκύπτει με τους εργαζομένους και να καταπραϋνθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση Σκρέκα.

Κάποιες πηγές θέλουν να προκρίνεται η λύση της απόδοσης των ορυχείων προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά της και η “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” προτίθεται να εξαντλήσει τα διαθέσιμα περιθώρια ώστε τελικά να μην ισχύσει η απόφαση Σκρέκα.

Εξάλλου, η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με την ΑΑΔΕ, ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μη απόδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων λιγνίτη δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά σε εμπόδια που αντιμετώπισε εξαιτίας κινήσεων που (δεν) έκανε η ΔΕΗ, αλλά και τη μείωση της ζήτησης για λιγνίτη, λόγω της μέχρι πρότινος ισχύουσας απόφασης για επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, που επέφερε περιορισμό της χρήσης λιγνίτη από τη ΔΕΗ.

Άλλωστε, πηγές της εταιρείας επισημαίνουν ότι τα ζητήματα τα οποία επικαλείται η απόφαση του ΥΠΕΝ είχαν τεθεί αρκετό καιρό πριν και από την ίδια την εταιρεία σε συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ. Συναντήσεις στις οποίες είχε διαφανεί και συγκεκριμένος “οδικός χάρτης” για την αντιμετώπισή τους, όμως ούτε η ΔΕΗ, ούτε το ΥΠΕΝ προχώρησε έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες, γεγονός που “έδεσε τα χέρια” της εταιρείας.

Η αντίδραση της “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”

Τη θέση της εταιρείας σχετικά με τις εξελίξεις μετέφερε μεε δηλώσεις του στον “Πτολεμαίο” ο Χρήστος Παυλίδης, εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος της “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”.

Ο κ. Παυλίδης δήλωσε τα εξής:

“Η έκδοση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της απόφασης, μας βρήκε σε μεγάλη έκπληξη. Γνωρίζαμε τα προβλήματα, είχαν συζητηθεί και με τον υπουργό. Σε αυτά που συμφωνήθηκαν σε διάφορες συσκέψεις από τον Απρίλιο και μετά, η εταιρεία κατά γράμμα της ακολούθησε, ξέραμε τα προβλήματα και κάθε μέρα προσπαθούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε. Από κει και πέρα, η εταιρεία θα αξιοποιήσει όποια δυνατότητα της δίνει ο νόμος, για να προστατεύσει και τα δικαιώματά της ίδιας της εταιρείας και των εργαζομένων. 140 άνθρωποι δουλεύουν και τίμησαν την εταιρεία, περιμένοντας, και δουλεύοντας όλοι μαζί σαν μια γροθιά. Οι προτάσεις μας είναι πολύ καθαρές. Στην ύστατη αυτή στιγμή θα περιμέναμε μια συνάντηση τελεσίδικη στο γραφείο του υπουργού, όπου με πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που είναι έντονα, μεγάλα και υπαρκτά. Για το κομμάτι της ρύθμισης των οικονομικών υποχρεώσεων, τις οποίες μέχρι τη δημιουργία προβλημάτων με τις παραδόσεις του ορυχείου, η εταιρεία τις τηρούσε ευλαβικά και έχει αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 5 χρόνια 19 εκ. ευρώ. Και είμαστε σε διαδικασία επίλυσης διαφορών με την ΑΑΔΕ με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την οριστική ρύθμιση των υποχρεώσεών μας προς το ελληνικό δημόσιο”.

Έντονες οι αντιδράσεις των συνδικάτων

Μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις των εργαζομένων, με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς να οργανώνουν ήδη τις πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βασικό ζητούμενο να διατηρήσουν τις δουλειές τους.

Το Εργοταξιακό Σωματείο Εργαζόμενων Εργατοτεχνιτών Μεταλλεργατών και Μεταλλικών Καρασκευών στα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, οργανώνει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Ιουλίου. 

Η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος  ζητά με επιστολή της προς τον Κ. Σκρέκα να ληφθεί μέριμνα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που μένουν άνεργοι λόγω της απόφασης. 

“Η απόφαση αυτή, ασχέτως των όποιων εταιρικών διαφορών, αφήνει έκθετους εκατοντάδες εργαζόμενους στη λιγνιτική παραγωγή στην περιοχή μας” αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, το οποίο κάνει λόγο για “ξαφνικό θάνατο” που βιώνουν οι εργαζόμενοι και καλεί τον πρωθυπουργό την αναστολή της απόφασης και την δρομολόγηση συναντήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων “ώστε με ρεαλισμό και καλή πίστη να βρεθεί μια λύση”. 

Τη στήριξή της στον “αγώνα των εργαζομένων στο ορυχείο Αχλάδας και του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Φλώρινας, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους, ανεξαρτήτως σε ποιόν ιδιώτη ή επιχείρηση η πολιτεία θα παραχωρήσει την εκμετάλλευση του ορυχείου” εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ. 


Γιάννα Παπαδημητρίου 

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου