Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος μας η υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης - Διαμορφώθηκε το κείμενο του νέου ΕΣΕΚ

energypress.gr

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος μας η υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης – Καμία πολυτέλεια αδράνειας - Διαμορφώθηκε το κείμενο του νέου ΕΣΕΚ κατά το μήνα... υπηρεσίας του Π. Κάπρου

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγονται πολλά διαφορετικά πεδία, κάθε ένα από τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, σημείωσε πριν από λίγο ο νέος υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ανάθεση ενός τόσο κρίσιμου χαρτοφυλακίου, πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την «πράσινη» μετάβαση.

Σταχυολογώντας το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος για την ενέργεια, το οποίο καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο, σημείωσε μεταξύ άλλων πως στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προβλέπεται πως σε 6 χρόνια το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Επίσης, στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 νοικοκυριών μέχρι το 2030, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας, έχουμε αυστηρούς στόχους τόσο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και σχετικά με τα χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για φιλόδοξους στόχους, για την επίτευξη των οποίων απαιτείται πολλή δουλειά. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αντιμετωπιστούν πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν τις ενεργειακές αγορές, ενώ είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν τα τοπικά και χωροταξικά σχέδια.

Επίσης, μέχρι το 2027 το 20% των ιδιωτικών οχημάτων θα είναι ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2027. Στόχος είναι επίσης η προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως και η κατασκευή νέων σταθμών LNG.

Όπως υπογράμμισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση, που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες 10ετίες θα χειροτερεύει δυστυχώς. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται εξαιρετικά φιλόδοξες πολιτικές προσαρμογής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, όσο και δυναμικές πολιτικές προς την «πράσινη» οικονομία.

«Πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, ώστε οι πόλεις μας να προετοιμαστούν για την κλιματική κρίση. Το ίδιο θα πρέπει να προετοιμαστούμε στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Οι προκλήσεις αυτές είναι άμεσες, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα διαθέσιμη για χάσιμο», ανέφερε.

Αλεξάνδρα Σδούκου

«Η εντολή από τους πολίτες είναι να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τόνισε από την πλευρά της η νέα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Επισήμανε πως ο κ. Σκυλακάκης έχει αφήσει πολύ θετικό αποτύπωμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλώνοντας σίγουρη πως θα έχουν γόνιμη συνεργασία.

«Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια στα οποία ενδεχομένως δεν δόθηκε η δέουσα προτεραιότητα. Έχουμε πολλή δουλειά που δεν μας τρομάζει, κοινός σκοπός είναι να υπηρετήσουμε τους κυβερνητικούς στόχους και το όραμα του πρωθυπουργού για την ενέργεια», είπε.

Νίκος Ταγαράς

Κατά την προηγούμενη κυβερνητική 4ετία λύθηκαν αρκετά προβλήματα που άπτονται του χωροταξικού σχεδιασμού, στόχος είναι στη νέα κυβερνητική θητεία να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το παρελθόν, υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Ταγαράς. «Το στοίχημα είναι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και να ανοίξουμε δρόμους δημιουργίας στο μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, ξεκινώντας από σήμερα τη δουλειά», συμπλήρωσε.

Επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ

Ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΝ, Παντελής Κάπρος, καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας πως κατά τη θητεία του δόθηκε προτεραιότητα στο να αντιμετωπιστούν κάποιες εκκρεμότητες που είχαν επείγοντα χαρακτήρα.

Άλλες προτεραιότητες ήταν η απορρόφηση κονδυλίων, καθώς και η προετοιμασία θεμάτων που ήταν σημαντικό να είναι εγκαίρως έτοιμα, γιατί λόγω ανελαστικών προθεσμιών πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Όπως πρόσθεσε, σε συνεργασία με την κ. Αλεξάνδρα Σδούκου (η οποία κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης) συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας που συνέταξε το κείμενο του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ, για το οποίο η προθεσμία υποβολής στην Κομισιόν είναι η 30ή Ιουνίου. Σημείωσε πως, όπως είναι φυσικό, το κείμενο μένει προς οριστικοποίηση από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου