Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Σε τροχιά για τον πλήρη μετασχηματισμό του ο ΔΕΔΔΗΕ


Του Τάσου Μάνου 

O ΔΕΔΔΗΕ από τις αρχές του 2020 και έως σήμερα έχει καταφέρει να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεκινώντας την υλοποίηση όλων των κρίσιμων έργων και των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ψηφιοποίησή της εσωτερικής του λειτουργίας, του δικτύου του αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών του. 

Αναστρέφοντας το κλίμα αποεπένδυσης που επικρατούσε μέχρι το 2019 και ανεβάζοντας ραγδαία τις επενδύσεις έως και 3,5 φορές παραπάνω σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει γυρίσει σελίδα και προχωρά με ταχείς ρυθμούς τη μετεξέλιξή του.

Αναβάθμιση δικτύου

«Ανεβάζοντας ταχύτητες» σε όλα τα επίπεδα, το ταξίδι μετασχηματισμού  αποτυπώνεται σε όλα τα βασικά μεγέθη της εταιρίας.

Η ταχύτερη υλοποίηση των υπογειοποίησεων αποτελεί βασικό στόχο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για το ίδιο το δίκτυο όσο και για τους πολίτες και το περιβάλλον. Οι υπογειοποιήσεις ενισχύουν την ανθεκτικότητα του δικτύου, βελτιώνουν τους λειτουργικούς δείκτες απόδοσης, μειώνουν το κόστος συντήρησης και βλαβών, περιορίζουν τις απώλειες και τις διακοπές, αυξάνουν την πρόσβαση σε ΑΠΕ αλλά και τις δυνατότητες για σύνδεση μεγάλου αριθμού εγκαταστάσεων φόρτισης οχημάτων. Όλα αυτά τα οφέλη για το δίκτυο έχουν άμεσο αντίκτυπο και σε κάθε πολίτη, βελτιώνοντας την εξυπηρέτησή του και αναβαθμίζοντας επί τις ουσίας την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει ενώ τα οφέλη για το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικά. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η υπογειοποίηση του Δικτύου υλοποιείται με ρυθμούς διπλάσιους συγκριτικά με το 2019. Το υπόγειο δίκτυο από 26.075 χλμ. το 2018 πανελλαδικά, έφτασε την περασμένη χρονιά τα 27.500 χλμ. Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός του υπόγειου δικτύου για την περίοδο έως το 2030.

Με γνώμονα την ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση, άλλο ένα βασικό μέτωπο για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι η συνεισφορά του για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας. Η σύνδεση των ΑΠΕ στο δίκτυο εκτοξεύθηκε στα 6,5 GW στα τέλη του 2022 σημειώνοντας αύξηση 45% την τελευταία τριετία. Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις συνδέσεις όλων των ΑΠΕ στο δίκτυο, πάντα σε συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ψηφιακές Υπηρεσίες

Ταυτόχρονα, το σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετεί πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ, επιβάλλει αναβαθμισμένη πελατοκεντρική προσέγγιση στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης όλων των λειτουργιών του.

Το deddie.gr έχει μετεξελιχθεί στο βασικό κομβικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώσουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αιτημάτων τους. Παράλληλα διαθέτει πολλές εφαρμογές για άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση, όπως για παράδειγμα έλεγχος ΥΔΕ (υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη),online αίτηση για σύνδεση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο κλπ.

Πρόσφατα αναβαθμίσαμε σημαντικά και το mobile app το MyDEDDiE, το οποίο παρέχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να είναι «συνδεδεμένοι» με τις υπηρεσίες μας και να ενημερώνονται 24/7.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επηρεάζει την ελληνική οικονομία πολύπλευρα. Διαχειρίζεται κρίσιμες υποδομές της χώρας μας και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ενεργειακή μας μετάβαση. Παράλληλα αποτελεί έναν μεγάλο εργοδότη, συνεισφέροντας άμεσα περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας –πολλαπλασιαστικά- ξεπερνούν τις 28.000 (συμπεριλαμβανομένων εργολαβικών εταιριών, συνεργατών, προμηθευτών κλπ). 

Το ταξίδι του μετασχηματισμού του έχει αρχίσει και με στρατηγικό σχεδιασμό που στηρίζεται στην ψηφιοποίηση, στις νέες τεχνολογίες, στην αυτοματοποίηση και στην καινοτομία θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο σύγχρονο ευρωπαϊκό διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

* Ο κ. Τάσος Μάνος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον υπό έκδοση τόμο GREEK ENERGY 2023 που εκπόνησε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress.

Αρχειοθήκη ιστολογίου