Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Δυναμικά τιμολόγια: Την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ – Τα 2 χαρακτηριστικά που θα προβλέπει για τα «πορτοκαλί» προϊόντα


Δυναμικά τιμολόγια: Την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ – Τα 2 χαρακτηριστικά που θα προβλέπει για τα «πορτοκαλί» προϊόντα – Τι αντιτείνουν οι προμηθευτές

Σε φάση οριστικοποίησης βρίσκεται από τη ΡΑΑΕΥ η εισήγηση για το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας η Ρυθμιστική Αρχή πραγματοποίησε χθες νέα σύσκεψη με τους προμηθευτές ρεύματος. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών προμήθειας, που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη, η ΡΑΑΕΥ ανέφερε πως η εισήγηση πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ γνώμονας της «αρχιτεκτονικής» που εκπόνησε για τα δυναμικά τιμολόγια ήταν οι προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας. Έτσι, το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό των δυναμικών τιμολογίων θα είναι πως οι χρεώσεις θα έχουν 24ωρη κατανομή, δηλαδή οι πάροχοι θα ενημερώνουν σε ημερήσια βάση τους πελάτες τους για την τιμή που θα ισχύει κάθε ώρα της επομένης ημέρας. 

Αυτή τη στιγμή, η DAM εκκαθαρίζεται αυτή τη στιγμή σε ωριαία βάση, επομένως η συχνότητα καθορισμού των χρεώσεων θα ακολουθεί το «βήμα» εκκαθάρισης της DAM. Ακόμη όμως κι όταν η DAM ξεκινήσει να επιλύεται ανά 15 λεπτά, η δυναμική τιμολόγηση των προμηθευτών θα βασίζεται στις μέσες ωριαίες τιμές της DAM, με συνέπεια οι καταναλωτές να συνεχίσουν να λαμβάνουν 24 χρεώσεις για την επόμενη ημέρα.  

Η χρήση των μέσων ωριαίων τιμών κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η ΡΑΑΕΥ εκτιμά ότι αν οι καταναλωτές λάμβαναν 96 χρεώσεις -μία για κάθε 15λεπτο της επόμενης ημέρας- αυτό θα προκαλούσε περισσότερο σύγχυση, παρά θα είχε κάποιο όφελος. 

Δεύτερο απαραίτητο χαρακτηριστικό των δυναμικών τιμολογίων είναι πως θα αποτελούν αποκλειστικά ex-ante προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως οι χρεώσεις που θα ανακοινώνονται θα ενσωματώνουν το 100% του τελικού κόστους, καθώς θα εξαρτώνται κατ΄ απόλυτο τρόπο από την εξέλιξη της DAM, όπως αυτή προκύπτει για την επόμενη ημέρα. 

Όπως επισημαίνουν οι πηγές των προμηθευτών, που πήραν μέρος στη χθεσινή σύσκεψη, η Ρυθμιστική Αρχή υποστήριξε πως και τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά προκύπτουν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή Οδηγία. Επομένως, με βάση την εισήγησή της, ένα προϊόν θα μπορεί να πάρει πορτοκαλί «χρώμα» μόνο αν πληροί τις δύο αυτές προϋποθέσεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι προμηθευτές υποστήριξαν ότι το Πλαίσιο θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτο, επιτρέποντας και άλλα είδη πορτοκαλί τιμολογίων. Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση την τεκμηρίωση που παρουσίασαν, υποστήριξαν πως θα πρέπει να παίρνουν πορτοκαλί «χρώμα» και προϊόντα με δυναμική πολυζωνική τιμολόγηση (dynamic time-of-use, ToU). 

Στην πράξη, σε ένα τέτοιο τιμολόγιο, ο πάροχος θα ανακοινώνει κάθε ημέρα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν σε ζώνες (και όχι ανά ώρα) το επόμενο 24ωρο. Μάλιστα, θα μπορούσαν κάλλιστα οι ζώνες να μεταβάλλονται ανά εποχή. Σύμφωνα με τους προμηθευτές, μία τέτοια «φόρμουλα» είναι ενδεδειγμένη για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δυναμική τιμολόγηση. 

Επίσης, οι εταιρείες ανέφεραν ότι στις πορτοκαλί συμβάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν και ex-post τιμολόγια, δηλαδή προϊόντα στα οποία οι χρεώσεις που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (π.χ. το 80%) της τελικής χρέωσης, όχι όμως το σύνολο. Το υπόλοιπο ποσοστό -το οποίο αφορά κυρίως τα κόστη εξισορρόπησης- θα προσδιορίζεται εκ των υστέρων. 

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, βασικό επιχείρημα των προμηθευτών είναι πως ένα ex-post δυναμικό τιμολόγιο θα είναι φθηνότερο από ένα ex-ante, αφού δεν θα περιλαμβάνει το ρίσκο της πρόβλεψης για τα κόστη εξισορρόπησης. Επίσης, ανέφεραν πως κάτι ανάλογο εφαρμόζεται και στη Γαλλία, αν και ο αντίλογος που ακούστηκε στη χθεσινή σύσκεψη ήταν πως η Κομισιόν κάλεσε τη Γαλλία να αποσύρει τα ex-post δυναμικά τιμολόγια, με το επιχείρημα ότι αντιβαίνουν την Οδηγία για τη δυναμική τιμολόγηση. 

Σύμφωνα με στελέχη των προμηθευτών που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη, η ΡΑΑΕΥ υποστήριξε πως και τα πολυζωνικά τιμολόγια αντιβαίνουν στον ορισμό που δίνεται από την Οδηγία στα δυναμικά τιμολόγια. Επομένως, δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στα προϊόντα πορτοκαλί «χρώματος».

Αρχειοθήκη ιστολογίου