Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Με στόχο την ακρίβεια στις περικοπές ΑΠΕ η τροποποίηση της μεθοδολογίας Φορτίου Αναφοράς από τον ΑΔΜΗΕ

 

Με στόχο την ακρίβεια στις περικοπές ΑΠΕ η τροποποίηση της μεθοδολογίας Φορτίου Αναφοράς από τον ΑΔΜΗΕ – Η βέλτιστη λύση για τις εκτιμήσεις τα πυρανόμετρα και τα ανεμόμετρα

Τον προσδιορισμό των περικοπών με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια επιδιώκει ο Διαχειριστής του Συστήματος εισάγοντας μια νέα μεθοδολογία Φορτίου Αναφοράς για σταθμούς ΑΠΕ, προκειμένου να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, γνωστό σε όλους και βάσει του οποίου θα προκύπτουν οι «απώλειες» παραγωγής που χρήζουν αποζημίωσης από το σύστημα.

Ειδικότερα, το φορτίο αναφοράς αφορά στην ποσότητα ενέργειας που θα μπορούσε να παράξει ένας σταθμός ΑΠΕ αν δεν λάμβανε και εκτελούσε εντολής περικοπής της παραγωγής του. Η πρόθεση του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει και από τα κείμενα που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, είναι να προσδιορίζει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την εν λόγω ποσότητα, γεγονός που σήμερα δεν αποτυπώνεται κάπου στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ειδική αναφορά επί του θέματος έκανε ο Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων Αγοράς και Δικτύου του ΑΔΜΗΕ, Κωνσταντίνος Πετσίνης, κατά την παρουσίαση του στα πλαίσια εκδήλωσης της ΡΑΑΕΥ για τις περικοπές ΑΠΕ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως αποτυπώνεται στην παρακάτω διαφάνεια, η πρόταση του ΑΔΜΗΕ εμπεριέχει μια διακριτή πρόταση για τα φωτοβολταϊκά, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο προφίλ παραγωγής τους και μια δεύτερη μεθοδολογία για τις υπόλοιπες ΑΠΕ, πάλι σε συνάρτηση με το προφίλ παραγωγής που έχουν.

ΑΔΜΗΕ

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, μιλάμε για προσεγγιστικές μεθόδους με ενσωματωμένο δείκτη σφάλματος, ο οποίος ανά περίπτωση ενδέχεται να κυμαίνεται από 10% - 30%, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρεται στην παραπάνω διαφάνεια, μελετάει πρόσθετες λύσεις, όπως είναι ανεμόμετρα και πυρανόμετρα. Πρόκειται για συστήματα που μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας που τίθεται υπό περικοπή, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την απόκλιση της εκτίμησης από τα πραγματικά «νούμερα», γεγονός που με την σειρά του θα έχει αντίκτυπο στο τελικό ποσό της αποζημίωσης.

Η αξιοποίηση τέτοιων συστημάτων εναπόκειται στην ευχέρεια του κάθε παραγωγού, ενώ απαιτείται ένας ορισμένος εκσυγχρονισμός και στα συστήματα του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνει πολλαπλάσιες εντολές από τέτοιου είδους συστήματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα μεγάλα αιολικά, συνδεδεμένα στην υψηλή τάση, διαθέτουν ανεμόμετρα, ωστόσο συνιστούν ένα μικρό μέρος της παραγωγής ΑΠΕ. Η δεδομένη συζήτηση αφορά σε μια ευρύτερη αξιοποίηση τέτοιων συστημάτων και πολύ περισσότερο στην αξιοποίηση των εντολών και πληροφοριών που παρέχουν στον Διαχειριστή, ο οποίος με την σειρά του θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου