Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Συμφωνία 3 σημείων για την τηλεθέρμανση σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα - Πως διευθετούνται οι οφειλές των 129 εκατ ευρώ προς τη ΔΕΗ

 

Συμφωνία 3 σημείων για τη τηλεθέρμανση σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα  - Πως διευθετούνται οι οφειλές των 129 εκατ ευρώ προς τη ΔΕΗ

Το δρόμο για να ξαναμπεί η τηλεθέρμανση της Δ.Μακεδονίας στη «πρίζα» ανοίγει η συμφωνία με τους τρεις ενεργειακούς δήμους, Κοζάνης, Πτολεμαίδας και Αμυνταίου, που έκλεισε τις τελευταίες ημέρες.

Κλειδί για τη νέα συμφωνία που εγκρίθηκε από τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων και χθες απο το περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, και η οποία παρουσιάζεται σήμερα από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ.Σκυλακάκη, τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση, αποτελεί το σχέδιο των τριών σημείων για τον διακανονισμό των οφειλών προς τη ΔΕΗ, οι οποίες έχουν ανέλθει στα 129 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ένα τρίτο των χρεών θα καλυφθεί μέσω του προυπολογισμού, το ένα τρίτο με τα έσοδα που εισπράττουν οι Δήμοι μέσω του τέλους ΑΠΕ στις συγκεκριμένες περιοχές και το ένα τρίτο θα το διακανονίσει η ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση, η δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας – Δήμου Εορδαίας (ΔΕΤΗΠ), που συνάπτει τη νέα σύμβαση με την επιχείρηση, να καταβάλει στο εξής κανονικά τις πληρωμές της. Σημειωτέον ότι εκ του συνόλου των οφειλών, τα 110 εκατ ευρώ αφορούν το Δ. Εορδαίας και τα υπόλοιπα τον Δ.Πτολεμαίδας.

Στο σκέλος που αφορά τη κάλυψη των οφειλών από τους δήμους με τηλεθέρμανση, η συμμετοχή τους στη συμφωνία θα αφαιρείται από το ποσό που δικαιούνται να λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ μέσω του τέλους ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές. Στη προκειμένη περίπτωση θα απαιτηθεί ρύθμιση στη Βουλή για τροποποίηση του νόμου που αφορά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν λόγω της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων την τελευταία πενταετία, συμφωνήθηκε ως προσωρινή λύση, και μέχρι να γίνει η νέα μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας της ΔΕΗ στη περιοχή, η συνέχιση της τηλεθέρμανσης να γίνεται με ηλεκτρολέβητες που θα εγκαθιστούσε η ΔΕΗ στον σταθμό της Καρδιάς. Ενώ αυξήθηκε το κόστος της τηλεθέρμανσης, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δήμους δεν προσάρμοσαν αντίστοιχα τις χρεώσεις τους προς τους καταναλωτές και έτσι οι οφειλές άρχισαν να μεγαλώνουν για να φτάσουν σήμερα στα 129 εκατ ευρώ. Την πρακτική αυτή δεν ακολούθησαν όλοι οι δήμοι, με το Αμύνταιο να προσαρμόζει εγκαίρως τις χρεώσεις προς τους δημότες του και να αποτελεί την εξαίρεση.

Τώρα, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να «τρέξει» η κατασκευή της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ στον σταθμό της Καρδιάς, μαζί με τους αγωγούς που θα συνδέουν τη μονάδα με τα συστήματα τηλεθερμάνσεων σε Πτολεμαίδα και Αμύνταιο, επένδυση ύψους 75 εκατ ευρώ, που σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το Οκτώβριο του 2026. Σε κάθε περίπτωση, μετά και το κλείσιμο των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων, η θερμική ενέργεια για τους κατοίκους της περιοχής θα προέρχεται στο μέλλον από σταθμούς που θα «καίνε» φυσικό αέριο και πιθανώς από τη παραγωγή ΑΠΕ.

Την πλήρη ανάλυση της συμφωνίας, τον τρόπο διαμόρφωσης των χρεώσεων και ποιός φορέας θα τις καλύπτει αν οι τιμές ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο σημείο, θα κάνουν σήμερα το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο Περιφερειάρχης και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου