Όφελος 1,28 δισ. ευρώ για τον ΔΕΔΔΗΕ και τουλάχιστον 1,14 δισ. για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι θα αποφέρουν σε βάθος χρόνου οι έξυπνοι μετρητές, που πρόκειται να εγκατασταθούν ευρέως ξεκινώντας από το 2025 με στόχο να καλύψουν το σύνολο της ΧΤ και ΜΤ ως το 2030.
Στην πρόσφατη ανάλυση κόστους-οφέλους που δημοσίευσε ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρεται ότι το κεφαλαιακό κόστος του εγχειρήματος πρόκειται να φτάσει το 1,16 δισ. και επιμερίζεται ως εξής χρονικά:
Περνώντας στα οφέλη, αγγίζουν τα 1,283 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2045. Τα κέρδη αυτά προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ρευματοκλοπών, τη μετατόπιση του μέγιστου φορτίου, των μη-τεχνικών απωλειών, του κόστους καταμέτρησης και του αντίστοιχου από διακοπές-επανασυνδέσεις. Επίσης, περιλαμβάνεται και το όφελος από τη μείωση στις κλοπές μετασχηματιστών.
Στην πλευρά των καταναλωτών, το όφελος υπολογίζεται σε 1,14 δισ. με τον ΔΕΔΔΗΕ να επισημαίνει πως η εκτίμηση είναι συντηρητική. Στην πράξη ενδέχεται να είναι κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και σειρά από μη ποσοτικοποιημένα οφέλη που σχετίζονται με το λειτουργικό κόστος μετρήσεων, τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου, περιβαλλοντικά οφέλη και λοιπά στοιχεία.