«Η ΔΕΗ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα» δήλωσε από το βήμα του 2ου Growthfund Summit, του συνεδρίου του Υπερταμείου ο κ. Kωστής Ρόκας managing director του CVC στην Ελλάδα και μέτοχος με 10% στην Επιχείρηση.
«Η ΔΕΗ δεν είναι πια ελληνική εταιρεία είναι ένας από τους leader στην Ευρώπη με στόχο να φτάσει τα 12 GW από πλευράς πράσινου χαρτοφυλακίου μέχρι το 2027» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού fund πλέκοντας το εγκώμιο της διοικητικής ομάδας.
Ο κ. Ρόκας σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται από μια πραγματική στρατηγική στροφή προς τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας που δημιουργούν μια βιώσιμη εταιρεία και μια μεγάλη αξία για την επιχείρηση. Η στρατηγική αυτή σε συνδυασμό με την δημιουργία μιας ικανής διοικητικής ομάδας είναι όπως είπε και ο λόγος που επένδυσε η CVC πριν από τρία χρόνια και απέκτησε το 10% της επιχείρησης, συνεχίζοντας την υποστήριξη στην στρατηγική της. Ο κ. Ρόκας αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε έχει διαμορφώσει ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο σχεδόν 5 GW, δηλώνοντας ότι όταν «επένδυσε το CVC στην εταιρεία ήταν μόλις 200 MW».
Η εταιρεία, τόνισε ο κ. Ρόκας έχει ήδη επενδύσει πάνω από το 50% των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ μέχρι το 2027 και ήδη το 30% της ενέργειας που παράγει είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κάτι που όπως ανέφερε αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα καθώς το πρώτο εννεάμηνο έχει καταφέρει να επενδύσει 1,6 δις που είναι διπλάσιες δαπάνες από πέρσι όταν το αντίστοιχο ποσό έφτασε περίπου τα 800 εκατομμύρια. Το 80% αυτών των επενδύσεων έχει κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ, στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής αλλά και στην ψηφιοποίηση. Τομείς που όπως δήλωσε ο κ. Ρόκας μετασχηματίζουν κι αλλάζουν την εταιρεία δημιουργώντας μια μεγάλη αξία που αντανακλάται και στο EBITDA, το οποίο στο εννεάμηνο ήταν 1,35 δις 44% αυξημένο σε σχέση με το 2023 και υπερδιπλάσιο από το EBITDA που είχε η ΔΕΗ όταν απέκτησε τη συμμετοχή του το CVC στην Επιχείρηση (872 εκατομμύρια).Στόχος είναι το 2024 να φτάσει το 1,8 δισ. με την ΔΕΗ να παραμένει επικεντρωμένη σε μία βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό ηγέτη στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
Ταυτόχρονα η εταιρεία σύμφωνα με τον κ. Ρόκα σχεδιάζει να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και να αναπτύξει δραστηριότητες σε άλλους τομείς όπως είναι ο τομέας των data center αλλά και η αγορά της οπτικής ίνας και των telecoms. Στόχος επίσης είναι να βελτιώσει το δίκτυο διανομής και να ψηφιοποιήσει τις δραστηριότητές της ώστε με αυτή την στρατηγική η ΔΕΗ να φτάσει μέχρι το 2027 σε EBITDA πάνω από τα 2,7 δις. και το 2030 τα 3 δις.
Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ κ. Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με επέκταση στη Ρουμανία και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. «Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η αποκεντρωμένη παραγωγή που υπηρετεί η ΔΕΗ με νέα έργα και η ψηφιοποίηση του δικτύου για να λειτουργούν όλα αυτά μαζί είναι η βασική στρατηγική μας».
Μέχρι το 2027 όμιλος ΔΕΗ όπως τόνισε θα συνεχίσει να επενδύει στις ΑΠΕ και θα φτάσει τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Στόχος είναι η φθηνή παραγόμενη κιλοβατώρα αλλά και η μεγάλη προσπάθεια της ΔΕΗ να υπηρετήσει το δικό της green deal.
«Η επέκταση μας αφορά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που η ΔΕΗ έχει ορίσει ως ένα ενεργειακό claster στο οποίο αποκτά κυριαρχικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Μαύρος.