ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ - www.energymag.gr
Το γαϊτανάκι των αναβαθμίσεων για κορυφαίες μετοχές του κλάδου καλά κρατεί, όπως έγινε χθες με τη ΔΕΗ όπου οι Optima Bank και Παντελάκης Securities έδωσαν υψηλότερες τιμές – στόχους, ενώ τη Δευτέρα η Research Greece προχώρησε σε αναβάθμιση της ΓΕΚ Τέρνα, ανεβάζοντας την τιμή – στόχο στα 25,8 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τη το καλύτερο play στις υποδομές στη χώρα.
Ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση από το κλίμα της αγοράς το τελευταίο διήμερο καταγράφεται από πολλές μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αφύπνιση των «μικρών» ενεργειακών και κατασκευαστικών μετοχών όπως Ελινόιλ, Revoil, Mevaco, ΕΚΤΕΡ και Δομική Κρήτης. Συνάμα, εικόνα αφύπνισης, λιγότερο ή περισσότερου δείχνουν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και κάποιες… μεγάλες του κλάδου, όπως Metlen, Helleniq Energy και Ελλάκτωρ που σημειώνουν άνοδο έως και 10,34% το Δεκέμβριο, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 4,23%.
Είμαστε στα τελειώματα του έτους και φαίνεται πως κάποια χαρτοφυλάκια προσπαθούν να πετύχουν – με σχετικά μικρές συναλλαγές και περιορισμένα κεφάλαια – καλύτερο κλείσιμο έτους, βελτιώνοντας την εικόνα αρκετών μετοχών.
Την ίδια ώρα, το γαϊτανάκι των αναβαθμίσεων για κορυφαίες μετοχές του κλάδου καλά κρατεί, όπως έγινε χθες με τη ΔΕΗ όπου οι Optima Bank και Παντελάκης Securities έδωσαν υψηλότερες τιμές – στόχους, ενώ τη Δευτέρα η Research Greece προχώρησε σε αναβάθμιση της ΓΕΚ Τέρνα, ανεβάζοντας την τιμή – στόχο στα 25,8 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τη το καλύτερο play στις υποδομές στη χώρα.
Οι αναβαθμίσεις για τη ΔΕΗ
Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 19,7 ευρώ, από 17,4 ευρώ πριν διατυπώνει για τη μετοχή της ΔΕΗ η Optima Bank, δίνοντας περιθώριο ανόδου περί το 65% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ επισημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει τον τίτλο της Επιχείρησης στις κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλό. Παράλληλα, αυξάνει τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα EBITDA της περιόδου 2024-27 κατά 6-7%, κυρίως λόγω των εξαγορών στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Optima αυξάνει τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα EBITDA της περιόδου 2024-27 κατά 6-7%, κυρίως λόγω των εξαγορών στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εναντι των ανταγωνιστών της, η ΔEΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη καθώς διαπραγματεύεται με discount 32-40% ενώ οι εκτιμήσεις για υψηλότερη άνοδο των κερδών ανά μετοχή οδηγούν σε διεύρυνση του discount σε όρους Ρ/Ε, σημειώνει.
Από την πλευρά της, η Παντελάκης Securities προχώρησε στην αναβάθμιση της μετοχής της ΔΕΗ ανεβάζοντας το στόχο στα 17 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα κατά 43% έναντι των τρεχόντων επιπέδων. Η Παντελάκης θεωρεί βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τους στόχους EBITDA για το 2024 που είχαν τεθεί πριν από τρία χρόνια (1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ). Επίσης, σημειώνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποδώσει καλά υπό ακραίες συνθήκες, δηλαδή είτε κατά τη διάρκεια πολύ χαμηλών τιμών (λοκντάουν) είτε υψηλών τιμών εμπορευμάτων / ενέργειας, (κρίση του 2022-23 που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας) καθώς και ρυθμιστικών αλλαγών.
Το κάθετα ολοκληρωμένο μοντέλο της ΔΕΗ, παρέχει μια φυσική αντιστάθμιση που εξομαλύνει τη μεταβλητότητα, η θέση στην παραγωγή και προμήθεια χρησιμεύει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ το περιφερειακό της αποτύπωμα (κατά μήκος του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου Βαλκανίων/Ανατολικής Ευρώπης) επιτρέπει συνέργειες και περιθώρια για αποδοτικές διασυνοριακές συναλλαγές, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, τονίζει πως τα EBITDA του ομίλου θα ανεβαίνουν στα 2,6 δισ. ευρώ έως το 2027 με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα να αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου, και το 80% του συνολικού μεριδίου τους στις επενδύσεις την επόμενη τριετία.
Η Research Greece για τη ΓΕΚ Τέρνα
Η ανεξάρτητη εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων προχωράει σε update των εκτιμήσεών της για τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή για 880 εκατ. τα οποία θα χρηματοδοτήσουν νέα ελκυστικά έργα παραχωρήσεων. Όπως εξηγεί στο σημείωμά της η Research Greece, ο βασικός λόγος για να αποκτήσει κάποιος τη μετοχή έχει να κάνει με την ελκυστικότητα της στον τομέα των υποδομών, και πιο συγκεκριμένα: 1) η κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των διοδίων με βάση τον πληθωρισμό σε αυτοκινητόδρομους που ήδη λειτουργούν είναι το πιο ασφαλές και ελκυστικό σημείο από άποψη risk/return, 2) Όλοι οι αυτοκινητόδρομοι στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ Τέρνα έχουν ιστορικό λειτουργίας και εσόδων/κερδοφορίας, 3) αποτελούν το 43% της εκτιμώμενης αξίας, με το αεροδρόμιο στο Καστέλι (το δεύτερο μεγαλύτερο στην χώρα) να συνεισφέρει ακόμα 6%.
Σημαντικά περιθώρια ασφαλείας στην αποτίμηση (buffers) – 50% της τιμής στόχου έρχεται από τις παραχωρήσεις, 20% από την συμβατική ενέργεια και 10% από την κατασκευή (με το υπόλοιπο 20% να υπολογίζεται με βάση την καθαρή ταμειακή θέση μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή). Με τις παραχωρήσεις, και πιο συγκεκριμένα τους αυτοκινητόδρομους να αποτελούν το «μαξιλάρι ασφαλείας».
Η κίνηση των υπολοίπων ενεργειακών μετοχών
Metlen: Με φόντο και τις εξελίξεις για την εισαγωγή στο Λονδίνο αλλά και το μπαράζ των ειδήσεων που παράγει σχεδόν καθημερινά ο όμιλος είτε με νέα ανοίγματα στις ΑΠΕ του εξωτερικού, είτε με κίνηση στα μέταλλα, έχει φέρει αφύπνιση στη μετοχή που τον τρέχοντα μήνα βρίσκεται στο +10,23%. Ξεκίνησε το μήνα από τα 31,06 ευρώ και χθες έκλεισε στα 34,24 ευρώ. Χθες μπορεί να διόρθωσε ανεπαίσθητα κατά 0,35 ευρώ, όμως στις οκτώ προηγούμενες συνεδριάσεις είχε εφτά ανοδικά κλεισίματα.
Ελλάκτωρ: Βελτιωμένη εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις έχει εννέα ανοδικές, ενώ στις δώδεκα συνολικά συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, κλείνει ανοδικά στις δέκα, έχοντας κέρδη 10,34%. Στα 1,9240 ευρώ χθες, με άνοδο 0,73%, με την αποτίμηση στα 670 εκατ. ευρώ. Έχει υψηλό 52 εβδομάδων στα 2,77 ευρώ και χαμηλό στα 1,62 ευρώ.
Helleniq Energy: Διόρθωσε κατά 0,88% χθες με κλείσιμο στα 7,2850 ευρώ, όμως προέρχονταν από 3ήμερο ανόδου περί το +4,50%, ενώ στην περιοχή αυτή είχε να βρεθεί από τέλη Ιουλίου 2024, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά περίπου πέντε μηνών. Έχει χαμηλό 52 εβδομάδων στα 6,62 ευρώ και υψηλό στα 8,81 ευρώ. Ο όμιλος βρίσκεται σε «φουλ» δημιουργικό κρεσέντο, τακτοποιώντας τις μεγάλες εκκρεμότητες με την Elpedison εξαγοράζοντάς την από τους Ιταλούς, ενώ λίαν συντόμως, ίσως και σήμερα, ανακοινωθεί η συμφωνία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΑΔΜΗΕ: Νέα υψηλά σχεδόν τριών ετών ή 34 μηνών τα 2,52 ευρώ (+0,20%) που έκλεισε χθες, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Ιανουάριο του 2022. Η χθεσινή ήταν η 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 584,6 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του 2024 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 13%, περίπου όσο και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξήσει κατακόρυφα και τις συναλλαγές της, με όγκους και τζίρους που δεν συνηθίζει. Καλά τα αποτελέσματα 9μήνου.