Αναθεώρηση του περιορισμού των επιτρεπτών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να αγοράσει ένας προμηθευτής με φυσική παράδοση από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ζητάει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό επιδρά αρνητικά τόσο στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, όσο και στη σύναψη PPAs.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στα πλαίσια σχετικής διαβούλευσης, ο εν λόγω περιορισμός “δεν αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την επίτευξη αντιπροσωπευτικών τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας και έχει άμεση επίπτωση στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και προμηθευτών”.
Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ τονίζει ότι η ανάγκη για σύναψη διμερών συμβάσεων μεταξύ προμηθευτών και παραγωγών ΑΠΕ δημιουργεί σταθερές συνθήκες, που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την επιχείρηση, το εν λόγω μέτρο περιορισμού “αναπτύσσει άμεση αρνητική επίπτωση και στη σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν ΑΠΕ”.
Επιπλέον αναφορικά με τις τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας, επισημαίνεται ότι, “ο περιορισμός των συναλλαγών δεν αφορά στις χρηματοοικονομικές μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού μεταξύ προμηθευτή και παραγωγού, οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ή χαρτοφυλάκια μονάδων παραγωγής, καθώς το όριο αφορά μόνον στις συμβάσεις φυσικής απόληψης/παράδοσης. Ωστόσο η τιμή χονδρικής της προσφερόμενης ενέργειας στις χρηματοοικονομικές συμβάσεις μπορεί να επηρεαστεί από τη συμφωνημένη τιμή και τους όρους της σύμβασης, με τελικό αποτέλεσμα οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να μην αντανακλούν το βραχυπρόθεσμο οριακό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας”.