Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΔΕΗ: 24.000 αιτήσεις στο πρώτο 10ήμερο της νέας ρύθμισης χρεών

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, προς το τέλος του μήνα θα
υπάρχει καθαρή εικόνα σχετικά με τα αποτελέσματα που έχει στα οικονομικά της Δημόσιας Επιχείρησης το νέο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο λόγος είναι πως, παρόλο που το πρόγραμμα ξεκίνησε με αρκετά μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές, μόνον όταν γίνει ανάλυση του προφίλ των πελατών που εντάχθηκαν σε αυτό, θα μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα της εταιρείας.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως αρκετοί πελάτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση από την πρώτη κιόλας ημέρα που..
ξεκίνησε να «τρέχει», δηλαδή την 1η Απριλίου. Ενδεικτικό είναι πως, τις 10 πρώτες εργάσιμες ημέρες, οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση άγγιξαν τις 24.000, αφού κάθε ημέρα υποβάλλονταν 2.000-3.000 αιτήσεις.
Το παραπάνω νούμερο, ωστόσο, δεν σημαίνει πως μπορεί αυτή τη στιγμή να κριθεί η επιτυχία του προγράμματος – κι αυτό όχι μόνο γιατί ο αριθμός νέων αιτήσεων παρουσίασε μετά κάμψη. Αντίθετα, σημαντικότερη αιτία είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσες από αυτές τις αιτήσεις αφορούν χρέη καταναλωτών που δεν είχαν διακανονισθεί νωρίτερα ή προέρχονται από πελάτες που ήταν ενταγμένοι στην προηγούμενη ρύθμιση και θέλουν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα για να αξιοποιήσουν τους ευνοϊκότερους όρους του.
Ακόμη χειρότερα, υπάρχει ο φόβος ότι η νέα ρύθμιση ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί από καταναλωτές για να αποκτήσουν ξανά ρεύμα, οι οποίοι στη συνέχεια θα αλλάξουν πάροχο, σταματώντας να πληρώνουν τις δόσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΔΕΗ δεν θα έχει τη δυνατότητα όπως είναι φυσικό να διακόψει την ηλεκτροδότηση, με συνέπεια η διεκδίκηση των οφειλών να μπορεί να γίνει μόνο δικαστικά.
Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ισχύει μέχρι την 1η Αυγούστου, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή.

Αρχειοθήκη ιστολογίου