Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Τον Ιούνιο «κληρώνει» για τον ΑΔΜΗΕ - Θα πωληθεί ποσοστό 20% έως 30%

Tον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την
πώληση του 20%-30% του ΑΔΜΗΕ, ενδεχομένως και ελαφρώς μεγαλύτερου ποσοστού, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ενώ συμφωνήθηκε και ο οδικός χάρτης για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Διευκρίνισε δε ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα της φορολογίας των καυσίμων, ούτε το ζήτημα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών, το οποίο παραπέμφθηκε στη συνολική συζήτηση για το νέο υπερταμείο..
ιδιωτικοποιήσεων, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποζημιωθεί. Με διαγωνισμό, οι διαδικασίες για τον οποίο θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος για μερίδιο τουλάχιστον 20%, το οποίο μπορεί να φθάνει και στο 30%.
Το υπόλοιπο θα διατεθεί στους επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Ας σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τα θέματα της ενέργειας, εκτός από τη συνάντηση που είχε ο κ. Σκουρλέτης νωρίς το πρωί με τους εκπροσώπους των Θεσμών, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) ο υπουργός δήλωσε ότι η ΡΑΕ θα εκπονήσει Κανονισμό με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και κατόπιν θα εισηγηθεί τον νέο κανονισμό στον υπουργό. Οι ποσότητες της προς δημοπράτηση ηλεκτρικής ενέργειας όπως και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών θα προκύπτουν από τον νέο κανονισμό. Για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης θα λαμβάνεται υπόψη το μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και οι προς δημοπράτηση ποσότητες θα αναθεωρούνται ανά εξάμηνο.
Ο όλος μηχανισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα που θα διαρκέσει ως το 2020, ενώ οι πρώτες δημοπρασίες αναμένεται να διενεργηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επίσης συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες. Στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών, των οποίων μερίδια όπως π.χ. το 17% της ΔΕΗ, το πακέτο του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, οι μετοχές της ΔΕΠΑ, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπουργός είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί συνολικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Υπερταμείο.
 
Μ. Πίου, Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου