Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ο κύβος ερρίφθη - Στην τελική ευθεία για τη συγγραφή κειμένου για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ


Ενα βήμα πριν από τη συγγραφή του τελικού κειμένου για τις
δημοπρασίες ενέργειας της ΔΕΗ τύπου ΝΟΜΕ βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει όχι μόνο στο "σκελετό" αλλά και στις περισσότερες από τις λεπτομέρειες του νέου μοντέλου. 
Αυτό τουλάχιστον μετέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές στο "Energypress", μετά και τη συνάντηση που είχε με τους δανειστές στο Χίλτον ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. 
Η συγγραφή του τελικού κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα σε νέα συνάντηση που θα έχουν στελέχη του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι ..
ίδιες πηγές:
-Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών θα είναι αρκετά κάτω από την εκάστοτε Οριακή Τιμή του Συστήματος (41,4 ευρώ/ μεγαβατώρα για το Μάρτιο). Αυτό θα ορίζεται ρητά και με σαφήνεια στο τελικό κείμενο, με την επισήμανση πως διαφορετικά οι δημοπρασίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι προφανές ότι για να πέσει η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τόσο χαμηλά, κάτω δηλαδή από την εκάστοτε ΟΤΣ, τα πακέτα ενέργειας που θα πουλάει η ΔΕΗ, εκτός από λιγνιτική παραγωγή θα περιλαμβάνουν και υδροηλεκτρική. Εστω και με βαριά καρδιά, η ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί τη συγκεκριμένη λύση. 
-Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη διενέργεια των δημοπρασιών σαν αυτούς που είχαν συζητηθεί παλαιότερα. Δηλαδή δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον εναλλακτικό προμηθευτή που θα προσέλθει και θα αγοράσει "φθηνό" ρεύμα από τις δημοπρασίες, για το που θα πουλήσει το ρεύμα που αγοράζει. Δεν θα είναι υποχρεωμένος να καλύπτει μια γκάμα καταναλωτών αντίστοιχη με εκείνη που καλύπτει η ΔΕΗ, (οικιακούς, επαγγελματικούς, βιομηχανικούς και αγροτικούς καταναλωτές), όπως επεδίωκε παλαιότερα η ελληνική πλευρά, με βάση τη θέση της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα στον προμηθευτή που θα αγοράσει ενέργεια από τις δημοπρασίες εάν του "περισσέψει" ρεύμα, να μπορεί να το διαθέσει στη δευτερογενή αγορά, ακόμα και σε τιμή υψηλότερη από εκείνη στην οποία αγόρασε.
Επίσης φαίνεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα στον εναλλακτικό προμηθευτή που θα προσέλθει και θα αγοράσει "φθηνό" ρεύμα από τις δημοπρασίες να το προωθήσει και σε εξαγωγές αφού καλύψει τους πελάτες για τους οποίους αγόρασε το ρεύμα.
Στο τραπέζι έχουν απομείνει απλώς κάποια "θέματα κατανόησης", ενώ τα περισσότερα έχουν επιλυθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή που γνωρίζει τις εξελίξεις. 
Προς συμφωνία για ΑΔΜΗΕ
Για τον ΑΔΜΗΕ, υπάρχει συμφωνία στο βασικό κορμό της πρότασης του Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και το 51% θα περάσει στο Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο θα πάει σε στρατηγικό επενδυτή, θεσμικούς και άλλους επενδυτές.
Στις επιμέρους πτυχές της ελληνικής πρότασης ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην τελική συμφωνία, όπως πχ η δυνατότητα του στρατηγικού επενδυτή να έχει μεγαλύτερο ποσοστό ή η συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας να διορίζεται από τον ιδιώτη.
Επίσης φαίνεται ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη διαδικασία της πώλησης αλλά και στην αποζημίωση της ΔΕΗ, με στόχο να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας αλλά και των δανειστών και ομολογιούχων της ΔΕΗ. Η επόμενη συνάντηση για τον ΑΔΜΗΕ έχει οριστεί για την επόμενη Τρίτη όταν και οι τεχνικοί σύμβουλοι (Lazard, ΣΟΛ, Norton Rose) θα δουν ξανά τους θεσμούς για το τελικό ok.

 http://energypress.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου