Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αυτό θα είναι το μέλλον της ελληνικής αγοράς ενέργειας - Ποιοι θα την ελέγχουν

Πέρασε τις Συμπληγάδες του κουαρτέτου το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ, της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, που προβλέπει να διατηρήσει το Δημόσιο συμμετοχή 51% στην εταιρεία και το 49% να ιδιωτικοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Αν η διαδικασία που προβλέπουν οι Σύμβουλοι ολοκληρωθεί με επιτυχία θα είναι μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον υπουργό
Ενέργειας, αφού θα έχει εξασφαλίσει ένα πολύ αποδοτικό και στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο για το Ελληνικό Δημόσιο και μαζί την είσοδο νέων επενδυτών χωρίς ταυτόχρονα να έχει ζημιωθεί η ΔΕΗ.
Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η επιτυχής και έγκαιρη υλοποίηση των πρώτων..

βημάτων του σύνθετου σχεδίου που έχουν προτείνει οι σύμβουλοι Lazard, ΣΟΛ, Norton Rose μέχρι τον Οκτώβριο, στον κρίσιμο έλεγχο προόδου. Οι σύμβουλοι υπόσχονται με τα εναλλακτικά και σύνθετα σενάρια που προτείνουν, ότι εξασφαλίζεται ταυτόχρονα το τίμημα στη ΔΕΗ, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε το Δημόσιο χρέος αλλά και τη δρομολόγηση της πώλησης του 49% σε στρατηγικό επενδυτή και άλλους επενδυτές.
«Η άσκηση ήταν δύσκολη αλλά το εγχείρημα πέτυχε και έχουν προταθεί εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα γίνει. Όμως όποιος τρόπος και αν τελικά επιλεγεί θα καταλήγει στο ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου», σημειώνει ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης.
Η ΒΑΣΗ. Το βέβαιο είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα εισφερθεί σε εταιρεία Holding στην οποία, στο τέλος, δεν θα συμμετέχει η ΔΕΗ. Στη Holding θα συμμετέχει το Δημόσιο κατά 51% και το 49% θα πουληθεί σε επενδυτές. Το τίμημα που θα εισπραχθεί από τους επενδυτές θα αποδοθεί στη ΔΕΗ, ενώ το τίμημα για το 51% του Δημοσίου θα αποπληρωθεί στη ΔΕΗ σταδιακά και περιλαμβάνει διάφορους τρόπους όπως ισοδύναμα μετρητών (κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, συμψηφισμός οφειλών κλπ.)
Οι προτάσεις της Lazard στο κουαρτέτο παρουσιάζουν αναλυτικά τα βήματα και τις εναλλακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, τον «οδικό χάρτη» μέχρι την τελική διαμόρφωση του νέου μετοχικού σχήματος του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικά εγχείρημα, που περιλαμβάνει εξειδικευμένα εργαλεία για την απόδοση του τιμήματος στη ΔΕΗ με έναν τέτοιο τρόπο ώστε ουσιαστικά το Δημόσιο να αποπληρώνει την εταιρεία με τις μελλοντικές αποδόσεις του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, αφού κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα αποσύρει τη διαδικασία πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει η απόσχιση και εισφορά στη νέα Holding.
Τον Ιούνιο θα γίνει η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ενώ θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες (επανεργοποίηση του dataroom, επικαιροποίηση των στοιχείων της εταιρείας, νέο due diligence κ.λπ).
Στόχος είναι τον Οκτώβριο, στον κρίσιμο έλεγχο προόδου να επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο προχωρά κανονικά και η απόσχιση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016 .
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε το 2015, οι πωλήσεις του ήταν 264,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 312,55 το 2014, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 61,9 εκατ. έναντι 96,13 εκατ. (- 35%) και τα καθαρά κέρδη σε 35,54 εκατ. έναντι 69,97 (-50%). Τα EBITDA κατά το 2015 ήταν 155 εκατ. έναντι 213 εκατ. το 2014 και αντιστοιχούν στο 58,5% επί των εσόδων, έναντι 68,2% το 2014.
Τα βασικά οικονομικά μεγέθη σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται να διαμορφωθούν σε έσοδα, 324,4 εκατ. ευρώ, EBITDA Ευρώ 196,3 εκατ. ευρώ, επενδύσεις 193,6 εκατ. ευρώ και συνολικό χρέος 397,9 εκατ. ευρώ.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/04/blog-post_4215.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου