Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Παναγιωτάκης: Από 1η Ιουλίου η έκπτωση 15% - Θα πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ομαλά η λιανική


Από 1η Ιουλίου πρόκειται να ισχύσει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια των συνεπών οικιακών και εμπορικών καταναλωτών της ΔΕΗ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Παναγιωτάκης. Στα πλαίσια αυτά, απηύθυνε κάλεσμα στους πελάτες της Επιχείρησης να προβούν σε διακανονισμό των χρεών τους ως το τέλος του Ιουνίου ώστε να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση.
Πιο αναλυτικά, το δ.σ. της Επιχείρησης ενέκρινε τη σχετική απόφαση η οποία θα ισχύσει για τους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την 1η Ιουλίου, ενώ η έκπτωση θα παρέχεται για τον επόμενο λογαριασμό από αυτόν που εξοφλήθηκε έγκαιρα ή με μικρή καθυστέρηση, έως τριών εργάσιμων ημερών. Το μέτρο αφορά πάνω από 5 εκατομμύρια καταναλωτές ενώ δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν και..
οι υπερήμεροι που υπολογίζονται σε 2,1 εκατομμύρια καταναλωτές, στο βαθμό που προχωρήσουν σε ρύθμιση των υπερήμερων οφειλών τους. Το πρόγραμμα της έκπτωσης δεν έχει ημερομηνία λήξης και αν κάποιος ληξιπρόθεσμος πελάτης γίνει συνεπής θα απολαμβάνει την έκπτωση. "Πρόκειται ουσιαστικά για μείωση τιμολογίων", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρέη προς τη ΔΕΗ που διαμορφώνονται ως εξής:
-380 εκατ. ευρώ είναι η υψηλή τάση
-260 εκατ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου
-1,75 δισ. χρέη πελατών μέσης και χαμηλής τάσης, που αν εξαιρεθούν οι ανενεργοί λογαριασμοί περιορίζονται περίπου στο 1,45 δισ. "Σε αυτούς στοχεύουμε", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης ο οποίος τόνισε ότι το μέτρο της έκπτωσης, παρότι θα μειώσει αρχικά τα έσοδα, μπορεί να ωφελήσει και την επιχείρηση αυξάνοντας τη ρευστότητα και μειώνοντας τις επισφάλειες. Ανάλογα με την ανταπόκριση η έκπτωση μπορεί να έχει έως και μηδαμινή επίπτωση στα μεγέθη της ΔΕΗ, εκτίμησε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, στόχος της ΔΕΗ είναι να δοθεί τέλος στην ασυδοσία ενόψει του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μιας αγοράς με μεγαλύτερο αριθμό προμηθευτών, αρκεί το άνοιγμα να γίνει με όρους που δεν θα προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Για το λόγο αυτο, ο κ Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφές με τους εναλλακτικούς προμηθευτές με στόχο την υιοθέτηση κοινών στόχων και κανόνων για την αγορά.
Άνοιγμα της λιανικής
Ο κ. Παναγιωτάκης αναμένει ότι ο ανταγωνισμός θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς τη μείωση των μεριδίων, παρά οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Σχετικά με αυτές, είπε ότι η ΔΕΗ θα αναμένει την πρόταση της ΡΑΕ σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές εκκίνησης.  Πάντως, όπως είπε, ακόμα και μια τιμη γύρω στα 30 ευρώ η οποία βεβαίως θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη ΔΕΗ, η επιχείρηση είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε τα αντίδοτά μας για να αντιμετωπίσουμε και αυτή την περίπτωση».
"Η ΔΕΗ θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και σίγουρα θα συμβάλουμε με τις προτάσεις μας ώστε να ανοίξει η αγορά στα ποσοστά που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος και αυτό να γίνει με το σωστό τρόπο", τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις προβλέψεις της σχετικής απόφασης που ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ σύμφωνα με την ποία μπορεί να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά δομικά μέτρα ένα δεν μειωθούν τα μερίδια της ΔΕΗ. "Θα ενεργοποιηθούμε για να μη φτάσουμε εκεί, δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε για ποιο λόγο και κάτω υπό ποιες πιέσεις μπήκε αυτή η πρόβλεψη. Έχουμε κάνει προτάσεις για σχήματα που θα ανοίξουν την αγορά", ανέφερε. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΔΕΗ σε συμπράξεις με ιδιώτες ανταγωνιστές της στο επίπεδο της λιανικής του ρεύματος.
Αλβανία
Επίσης, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για δραστηριοποίηση και επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Η Αλβανία έχει ένα τεράστιο υδροδυναμικό, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι όποιος επενδύσει στην Αλβανία και ειδικά στα υδροηλεκτρικά θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν ώριμα έργα που δεν έχουν ανετεθεί, καθώς και άδειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τόνισε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι είναι πρόωρο ακόμα να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, καθώς με τη θυγατρική θα μελετηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην Αλβανία.
Όπως είπε, οι ανάγκες της γειτονικής χώρας είναι μεγάλες και στον τομέα των δικτύων διανομής, αλλά και στον τομέα της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής λόγω του ότι η ηλεκτροπαραγωγή τους στηρίζεται κατά 85% στα νερά.
Αναθέρθηκε τέλος ιδιαίτερα στην προσδοκία που έχουν από την παρουσία της ΔΕΗ οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς και στο ρόλο της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Στήριξη από το Δημόσιο
Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία και γιαυτό ζήτησε τη στήριξη του δημοσίου σε μια σειρά από θέματα όπως η κατάργηση του ειδικού τέλος για λιγνίτη, τη γρήγορη θέσπιση από τη ΡΑΕ του μόνιμου μηχανισμού για τα ΑΔΙ, τη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων όπως κάνουν άλλα κράτη, την εξόφληση των οφειλών τοπυ Δημόσιου τομέα κ.λπ. Ταυτόχρονα τάχθηκε εναντίον των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ και ειδικά υδροηλεκτρικών.
ΑΔΜΗΕ
Για τον ΑΔΜΗΕ αποκάλυψε ότι σήμερα το δ.σ. αναμένεται να αποφασίσει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης που θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσχισης και πώληση μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή και θα εκδώσει την προκήρυξη, ενώ τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η διαδικασία να διεκπεραιωθεί σωστά για να μην δημιουργηθούν άλλες καταστάσεις και ο ΑΔΜΗΕ να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους. 
Συμπράξεις με ιδιώτες
Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες. Για το κομμάτι της παραγωγής, όπως είπε, η πρόταση της ΔΕΗ αφορά συγκεκριμένη συνεργασία για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιοκτητών ορυχείων της περιοχής αλλά και έναν τρίτο εταίρο. Η πρόταση που έγινε προς την Edison δεν έχει προχωρήσει καθώς ο Γάλλος μέτοχος της εταιρείας, Edf, δεν επενδύει στο λιγνίτη, ωστόσο η ΔΕΗ απευθύνθηκε και αλλού και εκτιμάται ότι η σύμπραξη θα προχωρήσει.
Ο δεύτερος τομέας αφορά σε σκέψεις και προτάσεις για συμπράξεις ή άλλα σχήματα στη λιανική, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη. Αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει προτάσεις για τη δημιουργία σχημάτων ώστε να ανοίξει η αγορά, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις. Επίσης, προανήγγειλε τη διενέργεια ειδικής μελέτης, εκ μέρους της Επιχείρησης, για το θέμα των συμπράξεων στη λιανική.
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε επίσης ότι η Επιχείρηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να επιτευχθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά με το ρυθμό και το ποσοστό που ορίζει ο νόμος.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι προκειμένου να αντέξει στον ανταγωνισμό, θα πρεπει να λειτουργεί ως επιχείρηση και οχι ως δημόσια εταιρεια, να αυξήσει την εξωστρέφεια της και να έχει τη βοήθεια του δημοσίου, όχι όμως με τη μορφή κρατικής ενίσχυσης.

 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου