Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Σκουρλέτης: Διαφύλαξαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησαμε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ» παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας.
Ερωτηθείς ο υπουργός για το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και για το αν αυτές θα προχωρήσουν, απάντησε: «Η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες πολιτικές νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών  δεν έπαψαν ποτέ και δεν θα λείψουν και στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται, πέραν των άλλων, για έναν «πόλεμο» συμφερόντων. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκείνο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να προκύψουν από αυτές. Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε..
εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ)».
Αποτιμώντας την πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στη χώρα μας ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, με απτά αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας μάλιστα τις συμφωνίες με το Ιράν, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης Σκουρλέτη στην «ΑΓΟΡΑ» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα έχει ως εξής:

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας κάνουν να πιστεύετε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα καταφέρει να βάλει τη χώρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης;
Βεβαιότητες δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση, αλλά μια στάθμιση των πραγματικών στοιχείων που προκύπτουν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδηγεί στο συμπέρασμα πως μπαίνουμε  σε μια νέα φάση για την οικονομία. Ο προσδιορισμός του ορίου 15% για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, τα χρήματα της εκταμίευσης που θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, οι συσσωρευμένες ανάγκες των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τα ώριμα επενδυτικά σχέδια και την αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας δημιουργούν ένα αναπτυξιακό μείγμα. Όλα δείχνουν πως μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε πραγματικά σημάδια ανάκαμψης. Διαμορφώνονται συνθήκες μετά από χρόνια έτσι ώστε  η οικονομία να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

Ακούμε όλο και συχνότερα να γίνονται συζητήσεις για διεύρυνση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης προς την πλευρά της κεντροαριστεράς. Η συνάντηση με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα -διότι στην Ευρώπη φαίνεται πως υπάρχει μια καλή σχέση- είναι ένα ρεαλιστικό πολιτικό ενδεχόμενο;
Θέλω να σας θυμίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σύγχρονη δύναμη της Αριστεράς. Μέλημά του είναι να διευρύνει και να ενδυνάμωση τα όρια της σύγχρονης Αριστεράς. Από εκεί πέρα,  η προώθηση ενός σχεδίου βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών έξω από τα όρια των κυρίαρχων επιλογών προϋποθέτει συμμαχίες. Η κινητικότητα και οι προβληματισμοί  στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μετά από χρόνια παρουσιάζουν σήμερα ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Φαίνεται πως αναπτύσσεται ένας προβληματισμός, που εμπεριέχει το σπέρμα μιας πρώτης αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας. Αυτή η διαδικασία μας ενδιαφέρει και την παρακολουθούμε. Σωστά επισημάνατε πως η εγχώρια εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τον βηματισμό της και να παρακολουθεί την ευρωπαϊκή κινητικότητα. Στην πραγματικότητα, οι εν Ελλάδι σοσιαλδημοκράτες, σε ένα μεγάλο μέρος τους κινούνται στον αστερισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν φοβάστε πως από το φθινόπωρο οι πιέσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση, με αιχμή την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, θα αυξηθούν; Μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 να αντέξει νέα, σκληρά μέτρα, αν αυτά απαιτηθούν;
Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή. Δεν θα αποδεχθούμε επιδείνωση των εργασιακών επί των ημερών μας και εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων. Δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία, η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας αποτελεί πεδίο σύγκρουσης  για το σύνολο της Ευρώπης.

Όλη αυτή η σκόνη που σηκώθηκε από το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου και συνεχίστηκε από την ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. για το αν υπάρχει υπουργός με offshore, δεν πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;
Η άτακτη υποχώρηση της Ν.Δ. από τη Βουλή και η άρνησή της να υπερψηφίσει μια σαφή τροπολογία που βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, είναι  αποκαλυπτική για το τι εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μάλλον αυτό που ακούγεται ανάμεσα στον κόσμο έχει βάση, πως είναι δηλαδή το κόμμα των offshore.

Φαίνεται πως οι δανειστές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, για τον ΑΔΜΗΕ πίεζαν μέχρι τελευταία στιγμή. Εν τέλει, θα προχωρήσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις;
Η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες πολιτικές νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών  δεν έπαψαν ποτέ και δεν θα λείψουν και στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται, πέραν των άλλων, για έναν «πόλεμο» συμφερόντων. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκείνο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να προκύψουν από αυτές. Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ).

Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, τόσο ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκαν σε συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σχέδια για κοινές δράσεις με ρώσικες εταιρείες το επόμενο διάστημα;
Με την ρωσική πλευρά υπογράψαμε δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου και της ενεργειακής εξοικονόμησης. Είναι δε γνωστό πως μαζί με την Ιταλία διερευνώνται οι προϋποθέσεις ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία με προορισμό τη νότια Ευρώπη. Η χώρα μας ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, με απτά αποτελέσματα. Σας θυμίζω τις συμφωνίες με το Ιράν, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου