Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Στουρνάρας: Δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού

Την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα ανοίξουν την αγορά ηλεκτρισμού, όπως οι υποχρεωτικές δημοπρασίες από τη ΔΕΗ, αλλά και η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνει στην έκθεσή του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Δείγμα μάλιστα της σπουδαιότητας που αποδίδει στο συγκεκριμένο θέμα ο διοικητής, είναι ότι αφιερώνει στην έκθεσή του ένα ειδικό 8σέλιδο κεφάλαιο.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «η απελευθέρωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στην παραγωγή και στη χονδρική, παρουσίασε στασιμότητα, υπό τη συνδυασμένη επίδραση της ατελούς σχεδίασης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της επενδυτικής ένδειας λόγω της..
παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας».
Στέκεται στα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, λέγοντας ότι «η άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις σχετικές διατάξεις των νομοθετημάτων του 2015 και του 2016 θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και θα ενεργοποιήσουν σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες και βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές, τόσο στο χώρο της παραγωγής όσο και στη διανομή και κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η έκθεση, «αναμένεται να συμβάλουν κυρίως η πρόσβαση των ανεξάρτητων παραγωγών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή μέσω δημοπρασιών αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Α∆ΜΗΕ, η οποία αναμένεται να αποκαταστήσει δικαιότερους όρους ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιδιώτες παρόχους και τη ∆ΕΗ».

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου