Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο Υπουργείο - Κάνει λόγο για αρνητικό αιφνιδιασμό με το ΕΤΜΕΑΡ

Αρνητικό μήνυμα εισέπραξε η βιομηχανία από την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, με αποτέλεσμα η ΕΒΙΚΕΝ να μιλά για αρνητικό αιφνιδιασμό και για ανάγκη αποκατάστασης του αναγκαίου κλίματος εμπιστοσύνης για την επανεκκίνηση του παραγωγικού κλάδου της χώρας. 
 Αυτό προκύπτει από επιστολή των εκπροσώπων των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας που εστάλη προς τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξή και την υφυπουργό Βιομηχανία Θ. Τζάκρη με θέμα το ΕΤΜΕΑΡ. Αφορμή για τη νέα παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ στάθηκε η τελευταία συνάντηση όταν, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η βιομηχανία διαπίστωσε ότι ένα μήνα πριν την υποβολή της πρότασης στην ΕΕ για το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ, το υπουργείο επανεξετάζει το θέμα του επιμερισμού του ..
τέλους στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ. 
 Με τη μη εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών, ουσιαστικά, όπως τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ ανοίγει ο δρόμος για αναδρομικές χρεώσεις προς τη βιομηχανία, ενώ αντίθετα η συμμόρφωση με τα όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ θα επέλθει σημαντική για τη βιομηχανία, μείωση της χρέωσης κατά 1,5 έως 2 ευρώ η μεγαβατώρα. 
Μάλιστα για τις μικρότερες βιομηχανίες το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και θα φτάνει τα 9 ευρώ. 
 Αντίθετα εάν εφαρμοστεί μόνο το κριτήριο της ελάχιστης χρέωσης 15% επί της ενιαίας/μέσης χρέωσης, η βιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόσθετων επιβαρύνσεων για τα έτη 2014 και 2015, ενόψει και της επικείμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί καταγγελίας που εκκρεμεί αναφορικά με τη συμβατότητα του υφιστάμενου πλαισίου ΕΤΜΕΑΡ. Η πρόσθετη επιβάρυνση αναμένεται να υπερβεί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως οδηγώντας τη βιομηχανία σε νέα επιβάρυνση.
 Μάλιστα σύμφωνα με τη βιομηχανία εάν εφαρμοστεί η παράγραφος 189 των κατευθυντήριων με ταυτόχρονη ελάχιστη χρέωση 1 ευρώ η μεγαβατώρα τότε η μέγιστη επιβάρυνση θα είναι 2 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τους υπολογισμούς του υπουργείου.
 Η βιομηχανία πάντως θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας και συνεννόησης και είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της επιστολής της ΕΒΙΚΕΝ η οποία επισημαίνει το αρνητικό μήνυμα και τον αιφινδιασμό της:
 «Το σημαντικότερο για μια ακόμη φορά όμως είναι το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο προς τη βιομηχανία. Και μάλιστα σε συνέχεια της εξαίρεσης των βιομηχανιώ που έχουν άδεια προμηθευτή από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ καθώς και των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στο τέλος Διανομής και της επικείμενης αύξησης στο κόστος μεταφοράς στο φυσικό αέριο. 
 Έχουμε επισημάνει και άλλες φορές αρνητικούς αιφνιδιασμούς.
 Σας καλούμε να εφαρμόσουμε μια στενή συνεργασία με τις αρμόδιες ώστε να αποκατασταθεί το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης για την επιδιωκόμενη επανεκκίνηση του παραγωγικού κλάδου της χώρας» καταλήγει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να κάνουν λόγο για σοβαρό πισωγύρισμα…

http://energypress.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου