Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Αντί να ανοίγει η αγορά, η ΔΕΗ τη κλείνει, λένε οι ιδιώτες πάροχοι

Δυσαρέσκεια και καχυποψία προκάλεσε στους ιδιώτες παρόχους η εξαγγελία Παναγιωτάκη για μείωση από την 1η Ιουλίου κατά 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Δυσαρέσκεια γιατί, όπως λένε, έρχεται σε μια στιγμή όπου οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν διαθέτουν ακόμη τα ίδια "όπλα" για να την ανταγωνιστούν, δηλαδή τη πρόσβαση σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά. Και καχυποψία, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι με τη κίνησή της αυτή η ΔΕΗ θέλει "να κλείσει την αγορά, προτού καλά- καλά αυτή προλάβει να ανοίξει".
"Δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει η ΔΕΗ ότι υπάρχει μια μνημονιακή υποχρέωση, να έχει έως το 2018 περιορίσει το μερίδιό της κατά 25%", σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος του χώρου, προσθέτοντας με νόημα ότι θα κάνει ό,τι..
χρειαστεί για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της επιχείρησής του.
Σύμφωνοι, οι ιδιώτες πάροχοι, αναγνωρίζουν ότι σε μια ανοικτή αγορά, ο καθένας χαράσσει τη δική του εμπορική πολιτική, θεωρούν ωστόσο ότι θα μπορούσε η ΔΕΗ να μειώσει τις τιμές της από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν και θα ξεκινήσει και η πρώτη δημοπρασία (ΝΟΜΕ) φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, και όχι νωρίτερα. Το σκεπτικό τους είναι ότι μόνο τότε, θα μπορεί να γίνει επί ίσοις όροις παιχνίδι.
Δεν πρόκειται φυσικά οι ιδιώτες πάροχοι να καθήσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Δεν αποκλείεται κάποιοι, άμεσα να ανακοινώσουν κι εκείνοι μειώσεις, οι περισσότεροι ωστόσο πρώτα θα αποτιμήσουν τη κίνηση ΔΕΗ, θα κάνουν τις απαραίτητες συσκέψεις με τα εμπορικά και νομικά τους τμήματα, και εν συνεχεία θα πάρουν τις αποφάσεις τους.
Δίχως πάντως τη πρόσβαση στο φθινό μείγμα καυσίμων της ΔΕΗ, οι δυνατότητες των ανταγωνιστών της δεν είναι ανεξάντλητες. "Είναι μικρότερο το περιθώριο των ιδιωτών, λιγότερες δυνατότητες έχουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη του πελατολογίου τους (διαφήμιση, προωθητικές ενέργειες κ.λπ.)", λέει χαρακτηριστικά στέλεχος εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Παναγιωτάκη ήταν αναμενόμενη, κάποιοι την είχαν προεξοφλήσει, και ίσως το μόνο που ξάφνιασε ήταν το εύρος της. Ενόψει των δημοπρασιών φθηνού λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος, και την απώλεια μεριδίου που αυτή θα φέρει, η ΔΕΗ περνά από την άμυνα στην επίθεση. Μειώνοντας κατά 15% τα τιμολόγια για τους συνεπείς (νοικοκυριά και επαγγελματίες), ελπίζει τουλάχιστον να "φρενάρει" την αλματώδη αύξηση του μεριδίου των ανταγωνιστών της, που τρέχει με ρυθμό 1% το μήνα και που με βάση τα στοιχεία Απριλίου ανέρχονταν σε 8,62% της αγοράς λιανικής. Στην καλύτερη περίπτωση, προσδοκά- γιατί όχι- κάποιοι να επιστρέψουν πίσω. 
Στην ουσία, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, γίνεται σαφές ότι η στρατηγική της ΔΕΗ εκτυλίσσεται συντονισμένα, σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Αφενός με τη μείωση 15% των τιμολογίων της επιχειρεί να κρατήσει τους καλοπληρωτές, αφετέρου με το "μπλόκο" στην ελεύθερη μετακίνηση όσων χρωστούν, αποσκοπεί στο να κρατήσει τους κακοπληρωτές. Δεν είναι τυχαίο, ότι δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την απόφαση Σκουρλέτη για απαγόρευση της αλλαγής παρόχου σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τη ΔΕΗ. Το αν η επιχείρηση θα καταφέρει να παγώσει την αυξανόμενη κάθε μήνα "αιμορραγία" του πελατολογίου της, μένει να φανεί.

Μείωση μικρότερη του 10%
Από εκεί και πέρα, αναλύοντας αυτή καθ’ ευατή τη μείωση 15% στο ρεύμα, γίνεται σαφές ότι επί του συνολικού λογαριασμό, μιλάμε για ένα όφελος κάτω του 10%. Διότι σε κάθε λογαριασμό που παίρνει στα χέρια του ο καταναλωτής, μόνο το 50% αφορά τη τιμή της ενέργειας (αφού το υπόλοιπο περιλαμβάνει άλλες χρεώσεις, όπως ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).  Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι για ένα μέσο εκκαθαριστικό λογαριασμό 4μήνου ενός οικιακού καταναλωτή, για παράδειγμα ύψους 198 ευρώ, μετά τη μείωση κατά 15% στο ρεύμα, θα πληρώσει τελικά 178 ευρώ. Διότι από τα 198 ευρώ, το 15% ισούται με 20 ευρώ. Τόσο θα είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το τετραμηνιαίο όφελος ή κοντά στα 60 ευρώ το χρόνο.
Σημειωτέον ότι ως συνεπείς πελάτες, η ΔΕΗ προσδιορίζει τόσο όσους είναι φερέγγυοι στις πληρωμές τους, όσο και εκείνους που τηρούν τους διακανονισμούς στους οποίους έχουν ενταχθεί, και κατά τον κ. Παναγιωτάκη αφορούν 450.000 καταναλωτές. Δεδομένου επομένως ότι ότι οι πελάτες της ΔΕΗ ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 1,75 εκατ. περίπου με ληξιπρόθεσμα χρέη, θα μπορούσε με κάθε επιφύλαξη να πει κανείς πως η μείωση αφορά πάνω από 5 εκατ. πελάτες.
Αγνωστο ωστόσο είναι από που η ΔΕΗ θα βρει το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό για να μειώσει το ρεύμα σε τόσο μεγάλο αριθμό πελατών, όπως επίσης και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει. Αν δηλαδή στο τέλος κάθε χρόνου θα πιστώνει το ποσό της μείωσης στο λογαριασμό καθενός εκ των δικαιούχων ή θα επιλεγεί μια άλλη μέθοδος.

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου