Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ πιέζουν τώρα οι πιστωτές


Προληπτική θεσμοθέτηση εναλλακτικών μέτρων και για την αγορά ενέργειας ζητούν οι θεσμοί προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), οι θεσμοί θέτουν επιτακτικά να αποτυπωθεί στη συμφωνία η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για τη λήψη συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα ΝΟΜΕ. 
Εχουν μάλιστα υποδείξει ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να είναι άλλα από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και πιέζουν να υπάρξει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης περί αυτού, έναντι αυτής της προηγούμενης συμφωνίας που αναφέρεται γενικώς σε «άλλα δομικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος».
 Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή
του στους πιστωτές, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια διαπραγματεύσεων επ’ αυτού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναζητείται η ακριβής φόρμουλα διατύπωσης της συγκεκριμένης δέσμευσης. Εάν δηλαδή θα αναφέρεται σε επαναφορά του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ» ή σε κάποιο παραπλήσιο σχέδιο (πολλές Μικρές ΔΕΗ) ή απλώς σε πώληση μονάδων. Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, οι πιστωτές εμφανίζονται επίσης αδιαπραγμάτευτοι στο θέμα της διάθεσης των προσυμφωνημένων, στο προηγούμενο μνημόνιο, ποσοτήτων ισχύος που θα διαθέτει η ΔΕΗ ανά έτος συν τις ποσότητες της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ) αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το εργαλείο για την επίτευξη της μνημονιακής δέσμευσης μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά σταδιακά και μέχρι το 2019 κάτω από το 50%.
Η ΔΕΗ, η οποία δεν αποδέχθηκε ποτέ το σχέδιο ΝΟΜΕ, προχωράει το δικό της για δημιουργία δύο θυγατρικών στις οποίες θα εκχωρήσει πελατολόγιο από όλη την γκάμα των τιμολογίων της και στη συνέχεια θα διαθέσει σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών διατηρώντας η ίδια μειοψηφικό πακέτο.
Τα αδιέξοδα του σχεδίου ΝΟΜΕ διαπιστώνει πλέον και το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς, που αναμένει μέσω αυτού πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ και διεύρυνση του μεριδίου του. Τα αποτελέσματα των δύο δημοπρασιών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 89,83% από 88,66% τον Νοέμβριο και έναντι μνημονιακού στόχου για 87,24% στο τέλος του 2016.
 Η αγορά, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» της Κυριακής (5/2/2016) φαίνεται πλέον να προκρίνει τα σχέδια πώλησης μονάδων είτε αυτόνομα είτε μέσω συμπράξεων με τη ΔΕΗ, κατά τα πρότυπα της συνεργασίας με την κινεζική CMEC στο «progect Μελίτη ΙΙ». Η πλευρά της ΔΕΗ τάσσεται υπέρ συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα και προτάσσει τη συνεργασία με τη CMEC ως πετυχημένο παράδειγμα συμπράξεων. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας στους εργαζομένους στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. «Η επιτυχία του project Μελίτη, για την οποία εργαζόμαστε συστηματικά και είμαστε αισιόδοξοι, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα αναβαθμίσουμε το επενδεδυμένο μας κεφάλαιο, τα assets μας στην παραγωγή» είπε.

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου