Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Στο "περίμενε" μέχρι αρχές Απριλίου για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Ο φόβος των προμηθευτών-εργολάβων της ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Το πολύ μέχρι τις αρχές Απριλίου θα κρατήσει η αγωνία της ΔΕΗ ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν στις 17 Ιανουαρίου κυβέρνηση και τράπεζες αναφορικά με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Και αυτό καθώς το περιθώριο που παρέχει ο νόμος σε κάθε είδους πιστωτές της ΔΕΗ να εγείρουν ενστάσεις ως προς την επίμαχη συμφωνία εκπνέει στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου. Είναι το περιθώριο των εξήντα ημερών από την απόφαση της γενικής συνέλευσης για την απόσχιση της εταιρείας, εντός του οποίου μπορεί κάποιος να εκφράσει αντιρρήσεις.
Αν και για την ώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, εντούτοις τα πάντα είναι ακόμη ανοικτά, αφού δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη εκφράσει την άποψή τους
ως προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Αφενός είναι η ΕΤΕπ, ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της ΔΕΗ, και αφετέρου οι πολλοί μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι προμηθευτές-πιστωτές της κρατικής επιχείρησης. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά το εγχείρημα, πέραν των τραπεζών, δικαίωμα να εκφράσουν ενστάσεις έχουν και οι δεκάδες προμηθευτές εργολάβοι ή άλλοι πιστωτές της ΔΕΗ, προς τους οποίους η επιχείρηση χρωστά μικρά ή μεγαλύτερα ποσά.
Εχουν και αυτοί λόγο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ως προς την συμφωνία με τις τράπεζες, πόσο μάλλον όταν αυτή προσθέτει βάρη της ΔΕΗ. Διότι με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η θηλιά των τραπεζών στη ΔΕΗ έγινε ακόμη πιο σφιχτή, δια μέσω των πρόσθετων εγγυήσεων που της ζητήθηκε να δώσει. Ο λόγος για την ενεχυρίαση συμβάσεων με μικρούς και μεγαλύτερους πελάτες της για τωρινά και μελλοντικά έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις 17 Ιανουαρίου οι τράπεζες έχουν ξεσκονίσει εκατοντάδες τέτοιες συμβάσεις.
Αστάθμητος παράγοντας
Το εγχείρημα έχει μπόλικη δουλειά, και οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες είναι πολλές, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμβάσεων με πελάτες υψηλής και μέσης τάσης, χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ο κατάλογος. Μέρος των εγγυήσεων θα παράσχει στις τράπεζες και η νέα Εταιρεία Συμμετοχών όπου και περνά το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Κάλλιστα λοιπόν κάποιοι προμηθευτές-πιστωτές της ΔΕΗ θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι το παραπάνω σχέδιο καθιστα επισφαλή την εξόφληση των απαιτήσεών τους, και υπό αυτή την έννοια θεωρεούνται και λογικά ως ένας από τους αστάθμητους παράγοντες.
Το αυτό θα μπορούσε να συμβεί και ως προς τον όρο των τραπεζών απέναντι στο αίτημα της ΔΕΗ για τη χορήγηση νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία υποχρεώνει τη ΔΕΗ να προεξοφλεί το ποσό του δανείου επίσης εκχωρώντας στις τράπεζες απαιτήσεις πελατών της, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω τη ρευστότητά της.
Η ανησυχία για την στάση που θα τηρήσουν οι προμηθευτές-πιστωτές της ΔΕΗ είχε εκφρασθεί και στην γενική συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου. Παρόμοια ανησυχία αφορά και την στάση που θα τηρήσει η ΕΤΕπ, η οποία μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον δεν είχε ακόμη τοποθετηθεί επί του θέματος. Η γενικότερη πάντως εκτίμηση είναι ότι από την ΕΤΕπ δεν θα προκύψει κάποιο ζήτημα, αφού τα δάνεια που έχει δώσει προς τη ΔΕΗ έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.
SSM- DG Comp
Εννοείται ότι λόγο στην έγκριση του ντιλ ανάμεσα στο Δημόσιο και τις τράπεζες για την δανειοδότηση της ΔΕΗ και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, έχει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism - SSM). Η έγκρισή του είναι απαραίτητη για να πάρει το πράσινο φως η συμφωνία και να περπατήσει το νέο κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που η ΔΕΗ έχει αιτηθεί. 
Και αυτό, καθώς οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έχουν λόγο ως προς τις χορηγήσεις των τραπεζών στις ΔΕΚΟ, τόσο ως προς το αν μια σύμβαση εξασφαλίζει τα απαραίτητα εχέγγυα, όσο και ως προς τα όρια χρηματοδότησης. Σημειωτέον ότι το όριο δανεισμού προς την ΔΕΗ έχει ξεπεραστεί. 
Τέλος λόγο στο ντιλ έχει και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp), διότι το Δημόσιο είναι ταυτόχρονα μέτοχος τόσο της ΔΕΗ, όσο και των τραπεζών που καλούνται να την χρηματοδοτήσουν, επομένως πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόσο για την στάση των SSM, και DG Comp, όσο και για την απάντηση της ΕΤΕπ, αλλά και τον τρόπο αντίδρασης των δεκάδων προμηθευτών-πιστωτών της ΔΕΗ. Ούτως ή άλλως, όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν κλείσει σύντομα, αφού μέσα στους επόμενους μήνες η ΔΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων

 http://energypress.gr/news/sto-perimene-mehri-arhes-aprilioy-gia-tin-aposhisi-toy-admie-o-fovos-ton-promitheyton-ergolavon

Αρχειοθήκη ιστολογίου