Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Φόβοι «βραχυκυκλώματος» στην αγορά ενέργειας λόγω έλλειψης ρευστότητας


Γενικευμένη αγωνία και αναστάτωση επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η «μαύρη τρύπα» έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Μόνο τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ στα 206 εκατ. ευρώ έκλεισε το έλλειμμα του λογαριασμού AΠE στο τέλος του 2016. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη ΔΕΗ και στα εποπτεύοντα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομίας, όπου έχει επικοινωνηθεί απ’ όλους τους ενεργειακούς φορείς ο κίνδυνος να «σκάσει» μέσα στο επόμενο δίμηνο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς της, προκαλώντας μη αναστρέψιμες συνέπειες στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού. Στο θέμα του ελλείμματος που έχει προκαλέσει στην αγορά η «άτυπη» στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
παρενέβη η ΡΑΕ, καλώντας τη διοίκηση της ΔΕΗ να δώσει εξηγήσεις για τη διαχείριση των εισροών της. Ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, στη χθεσινή ακρόαση από την Επιτροπή της ΡΑΕ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων που εισπράττει η Επιχείρηση μέσω των λογαριασμών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παρακρατεί ποσά που θα πρέπει να καταλήξουν στην αγορά, όπως για παράδειγμα το ΕΤΜΕΑΡ για να καλύψει ανελαστικές ανάγκες της Επιχείρησης.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ξεκίνησε με μια γενική τοποθέτηση, λέγοντας με νόημα ότι «υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, ο γραφειοκρατικός και ο πραγματικός» και πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας στη ΡΑΕ ότι με δικές της αποφάσεις επιβλήθηκαν στη ΔΕΗ δυσβάστακτες χρεώσεις, κατονομάζοντας τα ΑΔΙ και το τέλος ΕΛΕΑΠΕ (χρέωση προμηθευτή) αλλά και παλαιότερες ρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς, που όπως είπε κόστισαν στη ΔΕΗ περί το 1,5 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή της ΡΑΕ επέμενε κυρίως στο θέμα του ΕΤΜΕΑΡ, εγκαλώντας τη ΔΕΗ για την παρακράτηση ποσών που προορίζονται για την αγορά προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επένδυση της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, γεγονός που ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε με το επιχείρημα ότι η επένδυση αποτέλεσε εθνική υπόθεση και η διοίκησή του βρήκε υπογεγραμμένη τη σύμβαση κατασκευής και χρηματοδότησής της από την KfW IPEX-Bank με την εγγύηση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, για την αναίρεση της οποίας η ΔΕΗ θα έπρεπε να πληρώσει ρήτρες ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ ζήτησε από τη ΔΕΗ την υποβολή πρόσθετων στοιχείων μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Η κινητοποίηση της ΡΑΕ δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού που ξεκινάει από τη ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα της διόγκωσης των ανεξόφλητων οφειλών από τους καταναλωτές, διότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Η ρευστότητα της ΔΕΗ έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς σε ημερήσια βάση οι εισροές είναι μειωμένες σε ποσοστό 15%, ως αποτέλεσμα αφενός της μείωσης του μεριδίου της στη λιανική αγορά και αφετέρου της έκπτωσης των τιμολογίων σε ποσοστό 15% για τους «καλοπληρωτές» αλλά και των ρυθμίσεων των 36 δόσεων που μπορεί να περιορίζουν τις επισφάλειες αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν και τη ρευστότητα. Οι αναμενόμενες εισροές ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ταμεία της ΔΕΗ, ενώ αβέβαιη παραμένει και η χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες, η έγκριση της οποίας μεταφέρεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. 
Στον «δρόμο» βρίσκονται και τα 93 εκατ. ευρώ που η ΔΕΗ αναμένει από τον ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισής του από τη ΔΕΗ. Ενώ το ποσό έχει αποδεσμευθεί από τον ΑΔΜΗΕ, από τις 6 Ιανουαρίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν έχει δώσει το «πράσινο» φως για να φτάσουν τα λεφτά στη ΔΕΗ και δεν πρόκειται να το δώσει πριν παρέλθει το κρίσιμο διάστημα των 60 ημερών από την έγκριση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, για τυχόν προσφυγές ακύρωσής του από πιστωτές και έχοντες έννομο συμφέρον. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ μέχρι την επόμενη Τρίτη θα πρέπει να αποπληρώσει ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η έγκριση του κοινοπρακτικού ύψους 200 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιχείρηση να προχωρήσει στην αποπληρωμή οφειλών προς την αγορά ηλεκτρισμού, καταβάλλοντας σε πρώτη φάση περί τα 100 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, προτεραιότητα όπως έχει δηλώσει ο κ. Παναγιωτάκης είναι «η αποπληρωμή των ομολόγων, γιατί αλλιώς η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει και μαζί και η χώρα».

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου