Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Προς πλαφόν στα 8 ευρώ για τη χρέωση προμηθευτή


Να το βουλώσει ο Τραμπ για το ευρώ!

Η χρέωση προμηθευτή είναι η μέθοδος που ακολουθήθηκε ώστε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στην αγορά ηλεκτρισμού σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το σκεπτικό ήταν το εξής: μελέτες δείχνουν ότι οι ΑΠΕ μειώνουν τα κόστη της αγοράς, άρα θα πρέπει κομμάτι της πληρωμής των πράσινων μονάδων ηλεκτρισμού να πληρώνεται από τους προμηθευτές ως ανταγωνιστική χρέωση και να μην αποτελεί κομμάτι του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν άμεσα οι καταναλωτές. 
Από την θεωρία στην πράξη ωστόσο έχουν προκύψει σοβαρότατα προβλήματα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα την περασμένη εβδομάδα του προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά μιλώντας στην κοπή της πίτας της εταιρείας αλλαγές στη
χρέωση.
Ο λόγος; 
Τα υπέρογκα ποσά που έχουν ανακύψει για τους ιδιώτες προμηθευτές και τη ΔΕΗ ως χρέωση προμηθευτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για χρέωση ύψους 4 ευρώ η μεγαβατώρα την περίοδο του Ιανουαρίου έχει προκύψει μια τιμή της τάξης των 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι για μια ιδιωτική εταιρεία που αποσκοπεί σε κέρδος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ ετησίως, το κόστος από τη χρέωση προμηθευτή στα 25 ευρώ μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Και αναφερόμαστε στις ιδιωτικές εταιρείες καθώς μέχρι πριν λίγες ημέρες μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες είχαν πληρώσει τις σχετικές χρεώσεις, καθώς η ΔΕΗ έχει σταματήσει από τις αρχές Ιανουαρίου, γεγονός που εξηγεί και το ξέσπασμα Παναγιωτάκη. 
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο ΛΑΓΗΕ, με μια χρέωση της τάξης των 7,55 ευρώ η μεγαβατώρα, μέσα στο 2017 αναμένεται να εξισορροπήσει η αγορά και ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα καταστεί πλεονασματικός.
Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο από την περασμένη Παρασκευή με αλλεπάλληλες συσκέψεις και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση νέα πρόταση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού της χρέωσης. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μεθοδολογία θα περιλαμβάνει ανώτατο και κατώτατο ωριαίο πλαφόν καθώς και πλαφόν στην μέση τιμή, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε πιο "βατά" επίπεδα τη χρέωση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του ειδικού λογαριασμού. Επίσης με δεδομένη την ανισορροπία που έχει δημιουργηθεί, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε η εφαρμογή της μεθοδολογία να εφαρμοστεί αναδρομικά, ούτως ώστε τα ποσά που έχουν πληρώσει οι εταιρείες να συνυπολογιστούν. 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για το θέμα έχουν ήδη γίνει προσφυγές τόσο στη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ, όσο και στο διοικητικό Πρωτοδικείο. 

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου