Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

«Κόφτη» και στην αγορά ενέργειας θέλουν οι θεσμοί


Μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων... και για την ενέργεια, ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση.
 Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δανειστές στις τελευταίες εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο απαίτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ την προκαταβολική λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ή σύμφωνα με άλλες πηγές τη γνωστοποίηση μέτρων, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των στόχων που έχουν τεθεί στο μνημόνιο.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, φέρεται να απαντά με την πώληση πελατολογίου της εταιρίας. Για την ακρίβεια, πηγές αναφέρουν πως οι διαδικασίες
για τη σύσταση δύο εταιριών που θα περιλαμβάνουν συνολικά 300.000 ίσως και 500.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από νοικοκυριά.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν τη ΔΕΗ να εμφανίζεται σίγουρη για την επιτυχία του εγχειρήματος, τοποθετώντας μάλιστα χρονικά την πώληση των εταιριών σε ανεξάρτητους προμηθευτές έως το τέλος του καλοκαιριού. Η δημόσια επιχείρηση φέρεται να έχει κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις με μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από τις οποίες έχει αποσπάσει τις πρώτες θετικές αντιδράσεις.
Πάντως, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν οι θεσμοί αποδέχονται αυτήν την πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ή επιδιώκουν να επαναφέρουν ως διαρθρωτικά μέτρα την πώληση υπαρχουσών μονάδων της ΔΕΗ ή το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ».
Πηγές από την κυβέρνηση, δεν επιβεβαιώνουν επίσης την πρόταση για επίσπευση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το μάνατζμεντ.
Κι αυτό επειδή τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διαρθρωτικό μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση ακόμη, δεν αποκλείεται να εξετάσει και αλλαγές στη δημοπρασία των ΝΟΜΕ, όπως να αυξηθούν οι ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται προς δημοπράτηση, στο πλαίσιο δηλαδή των προτάσεων των θεσμών, που είχαν υποβάλλει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
www.euro2day.gr (Χρ. Κολώνας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου