Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

"Απολύονται" οι εργαζόμενοι "ψυγείο" της ΔΕΗ μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ με μπόνους 15.000 ευρώ. Τι προβλέπει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου;



Σωκράτης Μουτίδης 
- www.kozani.tv
Τη λύση της σύμβασης εργασίας εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όριο ηλικίας αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία να λυθεί η σύμβαση των συγκεκριμένων εργαζόμενων αφού μειοψήφισαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων Παντελής Καραλευθέρης, Νίκος Φωτόπουλος και ο εκπρόσωπος ΟΚΕ Γιώργος Μπιτζας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο Παντελή Καραλευθέρη, "το όργανο απόφάσισε την κίνηση της διαδικασίας λύσης σύμβασης εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, το οποίο μέχρι 31.12.2016 έχει θεμελιώσει δικαίωμα κύριας σύνταξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και επιπλέον, την ίδια ως άνω ημερομηνία έχει συμπληρώσει τα ακόλουθα όρια ηλικίας:
α)     το 60ο έτος ηλικίας οι απασχολούμενοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε καθήκοντα με ασφάλιση ΒΑΕ ή ΥΒΑΕ,
β)     το 62ο έτος ηλικίας το λοιπό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των Διοικητικών Στελεχών του 3ου και 4ου ιεραρχικού επιπέδου και των Ειδικών Στελεχών όλων των ιεραρχικών επιπέδων ή βαθμίδων  και
γ)      το 65ο έτος ηλικίας οι απασχολούμενοι σε καθήκοντα Διοικητικών Στελεχών του 1ου και 2ου ιεραρχικού επιπέδου και των Ειδικών Συμβούλων Διοίκησης της παρ. 4, του άρθρου 11 του Κανονισμού Λειτουργίας.
Στους εργαζόμενους που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και αποχωρήσουν με τη συναίνεσή τους συνταξιοδοτούμενοι, το αργότερο μέχρι την 31.5.2017, θα καταβληθεί το καθαρό ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) Ευρώ, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι την 30.4.2017.
Τυχόν οφειλές τους προς την Επιχείρηση θα συμψηφιστούν με το παραπάνω ποσό.
Για τους εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 και δεν θα αποδεχθούν να αποχωρήσουν σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 2, η Εταιρεία διατηρεί δικαίωμα μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους. Η σύμβαση των ως άνω εργαζομένων θα λυθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από την 30η Ιουνίου 2017 και σύμφωνα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του αντίστοιχου ηλικιακού ορίου, με σκοπό ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός του τρέχοντος έτους, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του ν. 1387/1983, όπως εκάστοτε ισχύει.
Η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων λύεται χωρίς καταβολή αποζημίωσης, εφόσον δικαιούνται κατά περίπτωση εφάπαξ βοήθημα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) Ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ν. 4491/1966 (περί ασφαλίσεως του προσωπικού της ΔΕΗ), στις σχετικές διατάξεις του ΚΚΠ/ΔΕΗ και όπως έχει γίνει δεκτό και από την υπ’ αριθ. 30/2009 Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Στην περίπτωση που το ποσό του εφάπαξ είναι μικρότερο από την παραπάνω αποζημίωση, τους καταβάλλεται η διαφορά που θα προκύψει.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κατόπιν αιτιολογημένης κοινής πρότασης του εκάστοτε αρμόδιου Διευθυντή ΒΟΚ και του οικείου Γενικού Διευθυντή, δύναται να αποφασίσει, μετά από σχετική εισήγηση του ΓΔ/ΑΝΠΟ, την εξαίρεση εργαζομένων από την εφαρμογή της παρ. 3 της παρούσας ρύθμισης για μέχρι ένα (1) επιπλέον έτος από τη λήξη του προβλεπόμενου έτους αποχώρησης, ήτοι, μέχρι την 31.12.2018 και μέχρι ποσοστού 7% επί του συνόλου των αποχωρούντων βάσει της παρούσας Απόφασης.
Για όλως ειδικές περιπτώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται με την ως άνω διαδικασία να αποφασίζει την περαιτέρω μη λύση των συμβάσεων των ως άνω εργαζομένων μέχρι ένα (1) ακόμη έτος.
Στην εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης εμπίπτει και το αποσπασμένο προσωπικό της ΔΕΗ Α.Ε. σε διάφορους Φορείς εκτός αυτής, ενώ δεν εμπίπτει το προσωπικό των θυγατρικών της ΔΕΗ Α.Ε., για τις οποίες θα ισχύσουν τυχόν ρυθμίσεις με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους.
Η ισχύς της παρούσας άρχεται από την έκδοσή της, ο δε Διευθύνων Σύμβουλος εξουσιοδοτείται όπως εκδώσει σχετική απόφαση για την εφαρμογή αυτής."
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου