Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Η ΔΕΗ χάνει την ευκαιρία για μείωση των ποσοτήτων ρεύματος που θα διαθέσει μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Παράπλευρη απώλεια για την επιχείρηση μετά την αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων

Μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ - πέραν του κινδύνου να αναγκαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πώληση και υδροηλεκτρικών - είναι πλέον αντιμέτωπη με μια ακόμη απώλεια: Δεν έχει καμία ελπίδα μείωσης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει στον ανταγωνισμό μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και οι οποίες μόνο για το 2018 την επιβάρυναν με 230 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στη λιανική αγορά έχει εξαναγκαστεί να παρέχει στους ανταγωνιστές της φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.


Ωστόσο, το μερίδιο που εξακολουθεί να ελέγχει στη λιανική αγορά παραμένει «καρφωμένο» στο 80,29% στο τέλος του 2018 έναντι 62,24% δεσμευτικού στόχου και έτσι αναγκάζεται να αγοράζει ρεύμα προκειμένου να καλύψει τους πελάτες της.
Και μάλιστα να αγοράζει στην Οριακή Τιμή του Συστήματος, η οποία το Δεκέμβρη του 2018 ήταν πάνω από 70 ευρώ ανά MWh ενώ για το σύνολο του έτους η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε πάνω από τα  60 ευρώ ανά MWh.
Μάλιστα το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω των ΝΟΜΕ, όσο η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί το υψηλό μερίδιο της στη λιανική αγορά.

Διάθεση επιπλέον 528 MWh στους ανταγωνιστές της

Με βάση αυτή την πρόβλεψη η ΡΑΕ αποφάσισε πρόσφατα τις ποσότητες που θα διατεθούν μέσω των ΝΟΜΕ το 2019, οι οποίες ανέρχονται σε 1.972 MWh από 1.444 MWh της προηγούμενης απόφασης.
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει στη διάρκεια του έτους και για τις τέσσεις δημοπρασίες που έχουν προγραμματιστεί, επιπλέον 528 MWh/h.
Η μόνη περίπτωση να ακυρωθεί η προσαύξηση των ποσοτήτων των ΝΟΜΕ ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και την Φλώρινα, καθώς - όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς - όταν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει μείωση στη δημοπρατούμενη ποσότητα από το 22% που έχει συμφωνηθεί για τη φετινή χρονιά στο 13% επί της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που διακινήθηκε τον προηγούμενο χρόνο.
Όμως αυτό είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα ισχύσει αφού ήδη η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ πραγματοποιήθηκε με βάση τον προγραμματισμό της ΡΑΕ για τις αυξημένες ποσότητες και βεβαίως η εξέλιξη του διαγωνισμού αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου