Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Σταθάκης: Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν είναι στο τραπέζι

Τη βεβαιότητά του ότι θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Μιλώντας για τα θέματα της αρμοδιότητάς του ανέφερε τα εξής:
"Αποκλείεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ενεργειακή πολιτική έχουμε μπροστά μας 12 χρόνια όπου έχουν ξεκαθαρίσει τα μεγάλα θέματα. Ως προς το ενεργειακό μείγμα, λιγνίτης-φυσικό αέριο και νερά, ισχύει ότι ως το 2030 ο λιγνίτης θα μειωθεί στο μισό φτάνοντας στο 17% και θα αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που θα φτάσουν στο 57%. Δηλαδή ο νέος κύκλος επενδύσεων της ΔΕΗ θα είναι προσανατολισμένος στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας της χώρας ενώ έχει δεσπόζουσα θέση στη λιανική αγορά
κοντά στο 80%. Η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική γιατί με το χρηματιστήριο ενέργειας φτιάχνεται η προθεσμιακή αγορά όπου οι μεγάλοι καταναλωτές θα συνάπτουν διμερείς συμβάσεις. Θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν από το Πάσχα με κατάληξη τον Μάιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν είναι στο τραπέζι. Η ΔΕΠΑ είναι η τελευταία ουσιαστική εκκρεμότητα. Ηταν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εμείς προτείναμε και το δέχτηκαν οι θεσμοί, να σπάσει στα δύο, στις υποδομές που θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, καιι τη ΔΕΠΑ εμπορίου που θα ιδιωτικοποιηθεί".

Αρχειοθήκη ιστολογίου