Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

"Χοντρό" παρασκήνιο με τους λιγνίτες της ΔΕΗ


Σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης για όλες τις πλευρές (Υπουργείο, ΔΕΗ, επενδυτές, Κομισιόν) για την επιτυχία του διαγωνισμού αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ενώ η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τις 6 Φεβρουαρίου, τα τελευταία μηνύματα δείχνουν ότι υπάρχει μάλλον αρνητικό κλίμα για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε στις 25 Ιανουαρίου (προηγούμενη προθεσμία για τις προσφορές) δεν έχουμε γίνει σοφότεροι ούτε κατά κεραία. Να μας εξηγήσουν πως εννοούν ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες. Η εξίσωση της ΔΕΗ προϋποθέτει ότι οι μονάδες θα δουλεύουν σε πλήρη ισχύ με υψηλή οριακή τιμή του συστήματος και ακόμη και έτσι η Μεγαλόπολη είναι οριακά κερδοφόρος και η Μελίτη ζημιογόνος. Θα παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις αλλά τα νούμερα της ΔΕΗ δε συνάδουν με αυτά που εμείς βλέπουμε, ενώ η ΔΕΗ δεν εγγυάται για τις δικές της προβλέψεις, σχολιάζει πηγή εκ των επενδυτών που συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος έπαιξαν οι πρόσφατες δηλώσεις και τοποθετήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ η οποία τόνισε ότι εἀν το τίμημα δεν είναι υψηλό, οι μονάδες δε θα ξεπουληθούν. 
"Συμφωνούμε και επαυξάνουμε” αναφέρει πηγή άλλου επενδυτή που επίσης συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού και κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της βουλής.
Η ίδια πηγή καλεί ευθέως τη ΔΕΗ να θέσει επισήμως ένα εύλογο κατώτατο όριο στις προσφορές που θεωρεί ότι είναι αποδεκτές για την πώληση των μονάδων της. Εάν πάντως δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική και σοβαρή αλλαγή στους όρους του συμφώνου πώλησης και η δεύτερη πηγή θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν προσφορές.
"Εάν μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές των όρων και δεν γίνουν αποδεκτά εύλογα αιτήματα και ζητήματα που έχουν θέσει οι επενδυτές, δεν βλέπουμε να αλλάζει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο διαγωνισμό” αναφέρει η ίδια πηγή.
Για κάποιους επενδυτές, έχει μετρήσει αρνητικά το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρόσφατα ακόμη και η ΔΕΗ παραδεχόταν ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες, χωρίς αυτή η τεκμηρίωση να είναι διαθέσιμη στο VDR. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και περιπτώσεις επενδυτών που δε θα προσέλθουν καθόλου, όχι μόνο στο διαγωνισμό, αλλά ενδεχομένως και στην παρουσίαση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Και αυτό διότι οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις περί εύλογου τιμήματος αλλά και η ρητορική περί μη ξεπουλήματος, ιδιαίτερα όταν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ οι συγκεκριμένες μονάδες παρήγαγαν ζημιές εκατομμυρίων, δημιουργούν αρνητικό κλίμα σε βάρος των επενδυτών. Είναι σαφές ότι κάποιοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία, όπου έχει ήδη ξεκινήσει το "blame game”.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της κυβέρνησης, σε αυτήν την φάση πιέζει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εκκρεμότητα και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα ανάλογα με το αποτέλεσμα. Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν και να προετοιμάζονται για το σενάριο ενδεχόμενης αποτυχίας του διαγωνισμού. 
Η θέση της ΔΕΗ
Η πλευρά της ΔΕΗ έχει προσκαλέσει για σήμερα τους συμμετέχοντες σε παρουσιάσεις που πιθανόν να γίνουν με τη μορφή teleconference. Χθες κύκλοι της εταιρείας τόνιζαν ότι έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα για τις θυγατρικές Μελίτη και Μεγαλόπολη , μετά τις αποχωρήσεις προσωπικού που έχουν αναρτηθεί στο VDR. Οι 400 αποχωρήσεις εργαζόμενων από τη Μεγαλόπολη καθιστούν σύμφωνα με τη ΔΕΗ την εταιρεία κερδοφόρα, ενώ με την επικείμενη έγκριση των ΑΔΙ η εταιρεία θα γίνει σημαντικά κερδοφόρα. Το ίδιο θα συμβεί και με τη Μελίτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας λιγνίτη από την Αχλάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου