Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Μεγάλη η απώλεια αξίας στις εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης και στη ΔΕΗ


Χάρης Αποσπόρης
Οφέλη τόσο για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τους καταναλωτές θα επιφέρει η λειτουργία των νέων αγορών του target model στα πλαίσια του χρηματιστηρίου ενέργειας, όπως τόνισε σε χθεσινή εκδήλωση της ΗΑΕΕ ο αντιπρόεδρος, Τάσος Γκαρής.

Ο πρώην επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ επισήμανε ότι πλέον στην αγορά θα υπάρξουν νέα προϊόντα και μια νέα λογική, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που απομένουν μέχρι τη λειτουργία των νέων αγορών.


Σχετικά με την αγορά εν γένει, ο κ. Γκαρής επισήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο κλάδος του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη έχασε σημαντική αξία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (RWE, E.ON, Enel κτλ) είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 60-80% στο διάστημα αυτό και καλούνται να προσαρμοστούν στην ενεργειακή μετάβαση και τις νέες απαιτήσεις που αυτή επιβάλει.



Αναφορικά με τον εγχώριο κλάδο, ο κ. Γκαρής ανέφερε ότι η ΔΕΗ χάνει και αυτή αξία κάθε χρόνο επί 20 συναπτά έτη, της τάξης των 500 εκατ.-1 δις. ευρώ ετησίως. "Δεν προκαλεί έκπληξη η διαφορά μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και της χρηματιστηριακής της αξίας", τόνισε για να προσθέσει ότι "δεν κατηγορώ τη ΔΕΗ για αυτό, άλλωστε είμαι υπέρ της. Αλλά εκεί βρισκόμαστε".


Ο κ. Γκαρής υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ πρέπει σταδιακά να απαλλαγεί από το δημόσιο χαρακτήρα της και θα χρειαστεί είτε να ανέβουν τα τιμολόγια είτε να περιοριστεί η σπατάλη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επιχείρηση θα χρειαστεί μια μεταμόρφωση, καθώς ήδη από φέτος θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.


Τέλος, ο κ. Γκαρής σχολίασε ότι οι εταιρείες του κλάδου πρέπει να σταματήσουν να μάχονται η μια την άλλη και να κοιτάξουν το κοινό συμφέρον. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και η ΔΕΗ θα πρέπει να έρθει μόνη της και να θέσει ένα πρόγραμμα για το ποιό είναι το μέλλον τους.




 https://energypress.gr/news/gkaris-megali-i-apoleia-axias-stis-etaireies-ilektrismoy-tis-eyropis-kai-sti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου