Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ολοκληρώνονται οι αλλαγές στην οργανωτική δομή της ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Την αναμόρφωση και τον ανακαθορισμό των πεδίων ευθύνης των Γενικών Διευθύνσεων της ΔΕΗ αποφάσισε πριν λίγες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης μετονομάζεται πλέον σε Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, ενώ το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε και τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας της εταιρείας.
Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τον επανακαθορισμό των πεδίων ευθύνης και των αποστολών των Γενικών Διευθύνσεων της επιχείρησης.
Με τις αποφάσεις αυτές, ουσιαστικά ολοκληρώνεται το κύμα των σημαντικών αλλαγών στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης και την οργανωτική δομή της εταιρείας, με την αναδιοργάνωση που επιχειρείται να είναι η ευρύτερη από τον καιρό που η ΔΕΗ μετατράπηκε σε Α.Ε., το 2001.

Οι στόχοι της αναδιοργάνωσης
Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ εγκρίθηκε στις αρχές του 2019, με τους εξής στόχους:
1. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης. 
2. Δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή επιχειρησιακού πλάνου για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της τροφοδοσίας των νησιών με βέλτιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ. 
3. Ανάπτυξη του δυναμικού των πωλήσεων της ΔΕΗ για την ουσιαστική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών της και δημιουργία προϋποθέσεων για προώθηση νέων προϊόντων, όπως το Φυσικό Αέριο, και των ενεργειακών υπηρεσιών. 
4. Υποστήριξη της επέκτασης της ΔΕΗ σε νέες αγορές στο εξωτερικό και στην αποτελεσματική εποπτεία των θυγατρικών εταιρειών και των επιχειρηματικών συνεργασιών. 
5. Αναβάθμιση της έρευνας και ανάπτυξης και της συμμετοχής της Επιχείρησης σε ερευνητικά προγράμματα. 
6. Αναβάθμιση της παρακολούθησης και επεξεργασίας των ρυθμιστικών θεμάτων και των σχέσεων με την Ε.Ε. 
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ήδη από τα τέλη του 2018 είχε αποφασιστεί η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη ΔΕΗ.

Οι αλλαγές στα πρόσωπα
Η αναδιοργάνωση αυτή συνοδεύτηκε και από αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ της ΔΕΗ, με τους κ.κ. Γ. Βενιέρη και ο Δ. Τζαννίνη να παίρνουν τις θέσεις των κ.κ. Α. Βατάλη και Π. Αλεξάκη, των οποίων η θητεία έληξε.
Οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς εδώ και λίγο καιρό έχουν οριστεί και δυο νέοι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι: ο κ. Γρ. Κωστάκης (με αρμοδιότητα την εποπτεία των Γενικών Διευθύνσεων, Ορυχείων, Παραγωγής, Εμπορίας και Εταιρικής Ανάπτυξης) και ο κ. Δ. Τζαννίνης (με αρμοδιότητα την εποπτεία των Γενικών Διευθύνσεων, Οικονομικών Υπηρεσιών, Υποστηρικτικών Λειτουργιών και Στρατηγικής & Μετασχηματισμού).
Ο κ. Τζαννίνης, μάλιστα, αναδείχθηκε και σε εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, καθώς το μέχρι πρότινος μοναδικό –πλην του Μ. Παναγιωτάκη- εκτελεστικό μέλος, ο κ. Λάζαρος Σταθάκης, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα αυτά, διαφωνώντας με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παραμένοντας μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. 
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ ο κ. Δημήτρης Παπασπύρου, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ πριν από λίγες ημέρες, το ΔΣ της ΔΕΗ ανέθεσε καθήκοντα Διευθυντή της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Εταιρείας, στον κ. Ελευθέριο Εξακουστίδη.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε πρόσφατα ότι η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού θα γίνει μετά από εσωτερική προκήρυξη.


Αρχειοθήκη ιστολογίου