Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Η αγορά στηρίζει το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ - Επόμενο crash test για την μετοχή όταν ανακοινωθεί ο διάδοχος Παναγιωτάκη

Γιώργος Φιντικάκης
Ιλιγγιώδεις αποδόσεις προσφέρει τις τελευταίες ημέρες το χαρτί της ΔΕΗ στο ταμπλό, που έχει κερδίσει 124% από τα χαμηλά του Απριλίου και 145% από τα χαμηλά του 2018.
Η μετοχή που την πρώτη εβδομάδα των εκλογών βρέθηκε να χάνει ένα 20%, και την τελευταία πενταετία έχει απολέσει το 80% της αξίας της, τις τελευταίες ημέρες, στην προοπτική εφαρμογής ενός ρεαλιστικού σχεδίου που θα στήσει την εταιρεία στα πόδια της, έχει κερδίσει 18,5%.
Πράγματι η αγορά “δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η μετοχή έχει πάψει να αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα. 

Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο μαρτυρούν την σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε όσους διαβλέπουν προοπτική στην εταιρεία και σε εκείνους που είναι περισσότερο απαισιόδοξοι. Αλλωστε όποιος έχει μετοχές της ΔΕΗ μπορεί να κερδίζει 145% από τα χαμηλά του 2018, ωστόσο χάνει συνολικά 40% από τα υψηλά του 2017, 62% από τα υψηλά του 2015 και 75% από τα υψηλά του 2014. Ιδού η εικόνα της μετοχής ανά έτος, τα τελευταία πέντε χρόνια : 
  • 11,4 ευρώ το 2014
  • 7,5 ευρώ το 2015
  • 4,04 ευρώ το 2016
  • 4,7 ευρώ το 2017
  • 3,06 ευρώ 2018
  • 2,82 ευρω το 2019
Στην λογική αυτή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της αγοράς στο όνομα του νέου μάνατζερ της ΔΕΗ, για τον οποίο λέγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες, ότι θα ανακοινωθεί άμεσα.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το πρόσωπο έχει ήδη επιλεγεί από ένα περιορισμένης έκτασης short list και μπορεί να έχει ανακοινωθεί έως την Παρασκευή, δεδομένου ότι σήμερα επιστρέφει και από το Κάιρο, ο υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης.
Τους επόμενους μήνες το ταμπλό, πέρα από τις αναμενόμενες διορθώσεις, θα αποτιμήσει τόσο την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης, όσο κυρίως όταν αυτό θα αρχίσει να “τρέχει”, και φυσικά όταν θα έρθει αντιμέτωπο με τις πρώτες δυσκολίες. Εκεί θα φανεί πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προβεί, εφόσον αυτό χρειασθεί, στην λήψη και άλλων μέτρων, ενδεχομένως ακόμη πιο σκληρών απ’ όσα ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης, όπως για παράδειγμα μείωση στον αριθμό προσωπικού ή του μισθολογικού κόστους.

Σύμφωνα πάντως με χθεσινή ανάλυση της Axia, η ΔΕΗ θα μπορούσε να δει άνοδο των EBITDA κατά 400-600 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 1-2 χρόνια, ενώ το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόχλευση της τάξης των 2 δισ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μαγικές λύσεις στο κεφάλαιο ΔΕΗ δεν υπάρχουν. Και η εικόνα θα αποσαφηνιστεί, μόνο όταν γίνουν πιο σαφείς βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως για παράδειγμα, ποιο ισοδύναμο μέτρο θα αντικαταστήσει την συμφωνία του 2015 με την ΕΕ για μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 50% ως το 2020. Το μέτρο, παρ’ ότι κακό, καθώς δεν προέβλεπε το παραμικρό αντάλλαγμα για την ΔΕΗ, εντούτοις ελήφθη για να ανοίξει η αγορά. Τώρα που θα επιχειρηθεί να καταργηθεί, όπως και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το ερώτημα είναι τι θα τις αντικαταστήσει. Έτερο ερώτημα αφορά την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την καταδίκη που αφορά το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η επιχείρηση απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.



Αρχειοθήκη ιστολογίου