Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΚΚΕ: Ερώτηση στην Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Η ευρωενωσιακή στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων απαρέγκλιτα προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του KKΕ Kώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Nικολάου-Aλαβάνος, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σημείωσαν ότι «σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται άλλωστε η διαχρονική πολιτική υποβάθμισης κι απαξίωσης, ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, οι μειώσεις μισθών. Τα συχνά μπλακ-άουτ σε πολλές περιοχές της χώρας, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας αυτό επιβεβαιώνουν».

«Το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζεται με τις αντιλαϊκές συστάσεις της «έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας» της ΕΕ. Στόχος αποτελεί η «αξιόλογη επενδυτικά» ΔΕΗ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της με πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, είσοδο «στρατηγικού επενδυτή», η παραχώρηση δηλαδή κερδοφόρων τομέων της, συνολικά της ενέργειας, στους ομίλους. Στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνονται η «μείωση του μισθολογικού κόστους», δηλαδή, απολύσεις εργαζομένων, γενίκευση των 8μηνων και εργολαβικών εργαζομένων, νέες ελαφρύνσεις για τους ομίλους όπως και τους ενεργοβόρες βιομηχανίες, και στον αντίποδα αυξήσεις στα τιμολόγια για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, που απειλούνται ανά πάσα στιγμή με διακοπές ρεύματος ή βρίσκονται ήδη δίχως ρεύμα και αντιμετωπίζουν κυνήγι για ανεξόφλητες οφειλές που τιτλοποιούνται και μεταβιβάζονται σε funds», αναφέρουν ακόμα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
Προσθέτουν ότι «για τα εργατικά λαϊκά στρώματα ένα βασικό αγαθό, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αυστηροποίησε τα κριτήρια, 120.000 νοικοκυριά έμειναν εκτός ακόμα κι αυτού του «κοινωνικού τιμολογίου» το οποίο μάλιστα η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα το χαρακτηρίζει «στρέβλωση της αγοράς». Την ίδια ώρα το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, που θα μπορούσε να διατίθεται στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές, το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της, στους ιδιώτες, για να το επαναπωλούν πίσω σε τρίτους ή και στη ΔΕΗ σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν. Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες για τη ΔΕΗ και απ΄ την εφαρμογή της πολιτικής εμπορίου ρύπων της ΕΕ, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι τιμές αγοράς δικαιωμάτων CO2 έχουν εκτοξευθεί».
Τονίζουν ότι «στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων με τους εργαζόμενους του κλάδου και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το λογαριασμό».
Τέλος, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
– στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;
– στην ανάγκη διασφάλισης της δουλειάς με πλήρη δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ;
– στις σχεδιαζόμενες νέες αυξήσεις στα τιμολόγια που θα επωμιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν νέες ελαφρύνσεις και προνόμια;».

Αρχειοθήκη ιστολογίου