Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Κρήτη: Με τον κίνδυνο να βυθιστούν στο σκοτάδι χιλιάδες οφειλέτες της ΔΕΗ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Κρήτη, που κινδυνεύουν να βυθιστούν στο σκοτάδι, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος!
Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στέλιος Βοργιάς, πάνω από 3.000 συνάνθρωποί μας υπολογίζεται ότι χρωστούν από 3.000 έως 5.000 ευρώ στην ΔΕΗ, η οποία τους έχει αποστείλει σχετικά ειδοποιητήρια κι εμφανίζεται ανένδοτη ως προς τα χρήματα που πρέπει να δώσουν “μπροστά” για να γίνει διακανονισμός!
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΚΗ, η Επιχείρηση τους ζητά να καταβάλουν το 40% των οφειλών τους ως προκαταβολή, προκειμένου να μην διακόψει την παροχή ρεύματος κι εν συνεχεία να ρυθμίσει σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Στον αντίποδα, τελείως διαφορετική στάση έχει η ΔΕΗ απέναντι σε επιχειρηματίες που χρωστούν 300-400.000 ευρώ. “Εκεί δεν στέλνουν ειδοποιητήρια”, καταγγέλλει ο κ. Βοργιάς, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για την άνιση μεταχείριση που έχουν οι μεγαλοοφειλέτες σε σχέση με τα – χαμηλού εισοδήματος – νοικοκυριά.
Ο κ. Βοργιάς θεωρεί ότι “με αυτόν τον τρόπο και με αυτή την πολιτική που ακολουθείται από την ΔΕΗ, σίγουρα δεν μπορεί βρεθεί λύση” και καλεί την νέα κυβέρνηση να παρέμβει και να λάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.
“Βρίσκονται σε απόγνωση!”
Πολλές από αυτές τις οικογένειες των οφειλετών έχουν απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο. “Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση!”, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, μη μπορώντας να διανοηθεί ότι “το 2019 οικογένειες με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το βασικό αυτό αγαθό που λέγεται ρεύμα”.
Δεν λησμονεί (φυσικά) και υπενθυμίζει ότι “ τα τελευταία χρόνια της κρίσης, πολλοί εξ αυτών (σ.σ των οφειλετών) έχασαν τις δουλειές τους, βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση, κι αν είχαν κάποιο πενιχρό εισόδημα με αυτό φρόντιζαν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών τους!”. Κι αν κάποιοι ξαναβγήκαν στην αγορά εργασίας, τα εισοδήματά τους δεν αρκούν για να μπορέσουν “να δώσουν 3-4 χιλιάδες ευρώ προκαταβολή για να μπουν σε διακανονισμό”.
Γι’ αυτό και αντιπροτείνει η τακτοποίηση των χρεών “να γίνει με πολλές και μικρές δόσεις στις οποίες θα μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν. Έτσι, και τα χρέη τους θα ξεπληρώσουν και η ΔΕΗ θα πάρει τα χρήματά της. Εμείς το μόνο που ζητάμε από τη ΔΕΗ να έρθει σε έναν διακανονισμό στον οποίο θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι οφειλέτες”.
Εισακουστεί, δεν εισακουστεί η πρόταση του κ. Βοργιά, ο ίδιος απευθύνει δημόσια έκκληση “σε όσους έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες αυτές, για να μπορέσουν να δώσουν τουλάχιστον σε πρώτη φάση την προκαταβολή που τους ορίζει η ΔΕΗ!”.

(του Αντώνη Παντινάκη, cretalive.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου