Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Μήνυμα για “ριζικές και αστραπιαίες λύσεις” για τη ΔΕΗ


Χρήστος Στεφάνου

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει σε σχέση με τη σύσκεψη χθες το απόγευμα του πρωθυπουργού με τον υπουργό ενέργειας για τη ΔΕΗ, αφορά πρωτίστως στο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια και προοπτική της επιχείρησης. 
Άλλωστε νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ θα είναι “προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία”.
Και βέβαια ο συμβολισμός, καθώς η συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη ήταν η πρώτη υπουργική για τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλά από μόνος του.

Πέρα από το συμβολισμό, επί της ουσίας της συνάντησης προκύπτουν τα εξής:
Γίνεται καταγραφή των δεδομένων γύρων από την εταιρεία καθώς το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ ενδέχεται να χρειάζεται αλλαγές και τροποποιήσεις, αφού η θέση της εταιρείας έχει επιβαρυνθεί.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για “άμεσες και αστραπιαίες λύσεις” οι οποίες θα παρουσιαστούν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. 
Σε πρώτη φάση δεν τίθεται θέμα πώλησης ή στρατηγικού επενδυτή υπό την έννοια ότι τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ είναι τέτοια που καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ μια τέτοια συζήτηση, αφού δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συζήτηση περί στρατηγικού επενδυτική αφορά μια επόμενη δεύτερη φάση.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολυπαραγοντικό και δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση καθώς εμπλέκονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ, ενώ και η διοίκηση της εταιρείας διορίζεται από το υπερταμείο.
Επίσης, είναι σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού στην κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε.
Τέλος, κρίνεται ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δε χρειάζεται - επί του παρόντος - να έχουν νομοθετικό χαρακτήρα, παρά πρωτίστως να αφορούν σε παρεμβάσεις για την καλύτερη επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας.
Είναι σαφές, ότι η κινητοποίηση της κυβέρνησης αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπονται, απαντούν με κατηγορηματικά αρνητικό τρόπο και διαψεύδουν τα σενάρια και τις σπέκουλες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορα κέντρα για το μέλλον της επιχείρησης. 
Τέλος να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα του Ελληνικού και των Σκουριών, στα οποία επίσης δίνει μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, προσβλέποντας στην άμεση επανεκκίνηση των επενδύσεων, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές φιλοεπενδυτικό μήνυμα εντός και εκτός χώρας. 


 https://energypress.gr/news/minyma-gia-rizikes-kai-astrapiaies-lyseis-gia-ti-dei-o-symvolismos-tis-syskepsis-sto-maximoy

Αρχειοθήκη ιστολογίου