Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Ρέκβιεμ για το πανθομολογούμενα αποτυχημένο σύστημα των εργολαβιών στην Καταμέτρηση!



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ- ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ.Ο.Π./ΔΕΗ-Κ.Η.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών έχει για δεκαετίες τεκμηριωμένη και δημόσια εκπεφρασμένη άποψη κατά της εκχώρησης νευραλγικών και εξαιρετικά σημαντικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό συνεργάτη, με την μορφή της εργολαβίας. Η πεποίθηση μας αυτή εδράζεται σε αδιάσειστα οικονομικά, ποιοτικά και λειτουργικά στοιχεία, τα οποία είναι πασιφανή ακόμη και στον πλέον αδαή.
Η δραστηριότητα της Καταμέτρησης Η.Ε., γινόταν επί σειρά ετών, με υπευθυνότητα και εξαιρετικά αποτελέσματα, από πεπειραμένους, εξειδικευμένους και κατάλληλα εκπαιδευμένους καταμετρητές της εταιρίας, οι οποίοι ανέκαθεν χαρακτηριζόταν ως «το μάτι και το αυτί της επιχείρησης», καθώς αυτή δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη, τουναντίον απαιτεί άριστη γνώσεις, καθώς δεν αφορά μόνο την απλή λήψη ένδειξης του μετρητή, αλλά μια σειρά από ποικίλες, απαραίτητες ενέργειες.
Εκτός της ορθής λήψης ένδειξης, απαιτείται ο χειρισμός μετρητών με μεγιστοδείκτη, η λήψη λοιπών στοιχείων από τις οθόνες των μετρητών, έλεγχος για τυχόν παραβιάσεις, όπως κομμένες σφραγίδες (κιβωτίου, διανομέων, κυψελών και ακροδεκτών, ως ένδειξη για παράνομη επέμβαση), πιθανές ρευματοκλοπές, παράνομες ηλεκτροδοτήσεις ή επανασυνδέσεις, έλεγχος για τυχόν σφάλματα ή βλάβες στο μετρητικό σύστημα (στασιμότητα, βραδυπορία ή οπισθοπορεία μετρητή), εντοπισμός επικίνδυνων παροχών (μετρητές επικίνδυνοι, με πιθανή διαρροή), έλεγχο τηλεμετρούμενων παροχών, λήψη ενδείξεων μετρητών φωτοβολταϊκών και αυτοπαραγωγών ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), έκδοση Δελτίων Αναφοράς (ΔΑΚ) κ.ά. Επιπλέον, η πανσπερμία τύπων μετρητών νέας τεχνολογίας, με ιδιαίτερες δυσκολίες στην οπτική ανάγνωση, όπως τα πολύ αργά κυλιόμενα μενού, απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και προσήλωση στην καταμέτρηση και πληρέστερη εκπαίδευση.
Παρ’ όλα αυτά, η εταιρία, επέλεξε να αντικαθιστά με εργολαβικές αναθέσεις τους συνταξιοδοτούμενους έμπειρους υπαλλήλους, με τραγικά αποτελέσματα, μεγάλη απώλεια εσόδων και κακή εικόνα σε καταναλωτές και προμηθευτές, κ.ά.
Σήμερα, η πλήρης διάλυση και η απαξίωση της δραστηριότητας της καταμέτρησης ανέδειξε περίτρανα τις παθογένειες ενός, πανθομολογούμενου πλέον, αποτυχημένου μοντέλου και μια αλγεινή εικόνα στον πελάτη-καταναλωτή.
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες τους σαν δούλοι-κωπηλάτες γαλέρας, ασφαλίζονται για τρεις έως έξι ώρες, ενώ εργάζονται έως και δώδεκα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιστατικό ατυχήματος εργολαβικού εργαζόμενου καταμετρητή με μηχανάκι, όπου ο εργολάβος όταν το πληροφορήθηκε, πρώτα ρώτησε τι ώρα έγινε το συμβάν και μετά αν χτύπησε ο υπάλληλός του!
Επίσης, ο ανταγωνισμός ρίχνει την τιμή της λήψης ένδειξης, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της ποιοτικής εργασίας, προς όφελος της ποσοτικής και πάλι με ερωτηματικό. Οι εργολάβοι, λόγω και του χαμηλού μισθολογίου, δεν βρίσκουν πλέον καταμετρητές για να διεκπεραιώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, ωστόσο αντιθέτως, βρίσκουν ιδιαίτερα «πρόθυμους συνεργάτες» στην ιεραρχία του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι τους καλύπτουν και μάλιστα τους χορηγούν γενναιόδωρες παρατάσεις, χωρίς παράλληλα να τους επιβαρύνουν με τις προβλεπόμενες, βαριές, ποινικές ρήτρες και χωρίς να προβαίνουν στον απαραίτητο και ενδεδειγμένο έλεγχο των εργολαβιών, λες και διαφεντεύουν το τσιφλίκι του πατέρα τους!
Ο έλεγχος των εργολαβιών, όπου κι αν γίνετε, αναδεικνύει μια πραγματικά αλγεινή εικόνα, καθώς δεν αφορά μόνο την ορθή λήψη ένδειξης, αλλά και μια σειρά ζητημάτων, όπως οι μη καταμετρούμενες παροχές, που δεν αφορούν μόνο κάποια κλειστά ακίνητα, αλλά ολόκληρους οικισμούς και απομακρυσμένες παροχές που δεν έχουν καταμετρηθεί για χρόνια, αμέτρητα Δημόσια-Δημοτικά (ΦΟΠ) και άλλα πολλά. Η ευθύνη για την κατάληξη αυτή είναι διαχρονική και οφείλεται στην απαξίωση της νευραλγικής αυτής δραστηριότητας, από τα αρμόδια στελέχη της εταιρίας.
Το συμφέρον της εταιρίας και των πελατών-προμηθευτών είναι η οριστική απομάκρυνση των εργολάβων και ως τότε, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμβάσεων, με ταυτόχρονη επιβολή των απαιτούμενων ρητρών. Με τα χρήματα από τις ποινικές ρήτρες, που έπρεπε ήδη να έχουν ήδη καταβάλει οι εργολάβοι, θα μπορούσαν να προσληφθούν άμεσα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, οι σημερινοί εργολαβικοί εργαζόμενοι καταμετρητές, οι οποίοι κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ στην καταμέτρηση, παράλληλα με την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας και των εξαιρετικά καταρτισμένων Καταμετρητών (ΔΟ2Β), ενώ μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις, ως την υποτιθέμενη μετάβαση στους «έξυπνους» μετρητές.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών Ομίλου ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζει την αγανάκτησή του για την κατάσταση αυτή και τα προβλήματα που δημιουργούνται ή διογκώνονται καθημερινά, εν μέσω θέρους και παρότι πάντοτε έβαζε και θα βάζει πλάτη στην επίλυσή τους, δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συγχωροχάρτι σε κανέναν!
Στο επόμενο διάστημα, με την βοήθεια έγκριτων Νομικών, θα απευθυνθεί στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αλλά και στην Ελληνική Δικαιοσύνη, με τις δέουσες νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες, ούτως ώστε να σπάσει το απόστημα της απαξίωσης, του ωχαδερφισμού και της ανικανότητας, αλλά και να αποδοθούν οι όποιες πιθανές ευθύνες, παντός υπευθύνου, για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, από τα χιλιάδες ανεκτέλεστα Δελτία Αναφοράς και την μη καταμετρημένη, κλεμμένη ή μη τιμολογημένη ενέργεια, η οποία αντί να είναι κοινωνικό αγαθό, έχει καταστεί έρμαιο στις ορέξεις ποικιλώνυμων «επιτηδείων», οι οποίοι κλέβουν ασύστολα και ατιμώρητα, αυξάνοντας το συνολικό κόστος της ενέργειας στους εναπομείναντες έντιμους καταναλωτές, αλλά και την επικινδυνότητα της χρήσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Διεύθυνση Μακεδονίας Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ, λες και ζει σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, θεωρεί την εργασία του καταμετρητή υποδεέστερη και δευτερεύουσα, ξεχνώντας πως ο καταμετρητής ήταν και είναι το «μάτι και το αυτί» των διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως!
Αυτό δεν θα μείνει έτσι! Η εργασία της καταμέτρησης είναι εξωτερική δουλειά, γύρω από την μετρητική διάταξη και όλοι ο Καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να είναι εκεί, να μετρούν και να ελέγχουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, όσο κι αν κάποιοι δεν το επιθυμούν και το πολεμούν με σθένος!
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, πως θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρίας του ΔΕΔΔΗΕ και των πελατών της, καθώς επίσης, ενός εκάστου των Καταμετρητών, τους οποίους νομίμως εκπροσωπούμε.
Οι Εργαζόμενοι στα Γραφεία Καταμέτρησης και οι Καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, υπήρξαν ανέκαθεν και θα παραμείνουν οι στυλοβάτες του συστήματος ορθής καταγραφής, τιμολόγησης και πληρωμής, ενός αόρατου, αλλά άκρως απαραίτητου σήμερα, κοινωνικού αγαθού, του ηλεκτρικού ρεύματος.
Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας
Καρέλης Δημήτριος                                                             Καλπούζος Ιωάννης
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου