Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, είναι σε θετική κατεύθυνση για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, κατάργηση των Δημοπρασιών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΟΜΕ, καταβολή των ΥΚΩ του έτους 2011, χορήγηση των ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες και κατάργηση του στόχου για μείωση στο 50% του πελατολογίου της ΔΕΗ μέχρι τέλος του χρόνου. Κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ενδεχομένως και άλλων χρεώσεων ρεύματος προκειμένου να έχουν μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οι καταναλωτές.
Είμαστε σίγουροι ότι αν γίνουν όλα αυτά και σταματήσει η ΔΕΗ, αφενός μεν να δίνει ρεύμα κάτω του κόστους στις βιομηχανίες, αφετέρου δε να πάψει πλέον, να λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο, χωρίς να αποπληρώνεται, τότε θα τα
καταφέρει και δεν θα χρειαστεί να πουλήσει τα δίκτυά της, αλλά και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως για να συμβούν όλα αυτά αποτελεί η εντατικοποίηση των εισπράξεων που αφορούν τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος ποσού 2,7 δισ.€.
Ως εκ τούτου μας βρίσκει αντίθετους, η εξαγγελία της νέας κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργού Ανάπτυξης κυρ. Χατζηδάκη, για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όταν μάλιστα έρχεται ως συνέπεια της διάσωσης της ΔΕΗ!!!
Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ είμαστε βέβαιοι ότι κάνει λάθος η νέα κυβέρνηση, αφού τα έσοδα της ΔΕΗ από την χρήση των δικτύων είναι σε ετήσια βάση 350 εκατ.€ και άρα ποια θα είναι η σωτηρία της ΔΕΗ; Θα εισρεύσει τόσο χρήμα από την πώληση αυτή ώστε να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και να καλύψει τις υποχρεώσεις της για τα επόμενα χρόνια; H εξ’αιτίας της δεινής οικονομικής της κατάστασης βρήκε την ευκαιρία η κυβέρνηση αυτή να πουλήσει ότι πολυτιμότερο κατέχει σήμερα η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα είναι εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες!!!
Γνωρίζουμε όλοι, ότι όπως με την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ που χάθηκαν σημαντικά έσοδα από τη ΔΕΗ, χωρίς να παραγράφεται η υποτιμημένη αξία πώλησης, έτσι ακριβώς σχεδιάζεται  και τώρα προκειμένου να επαναληφθεί το ίδιο έργο και στο ΔΕΔΔΗΕ, με ότι συνεπάγεται για τη ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι τα δίκτυα είναι βασικό στοιχείο για ομαλή λειτουργία της τροφοδοσίας της χώρας με Ηλεκτρική Ενέργεια και οι χώρες με Εθνική συνείδηση συνήθως δεν απεμπολούν τέτοιο Εθνικό κεφάλαιο!!! Άλλωστε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επί κυβέρνησης Σαμαρά δήλωνε, ότι το δίκτυο είναι φυσικό μονοπώλιο και ως εκ τούτου πρέπει να ανήκει στο κράτος.
Σε κάθε περίπτωση το Σ.Κ. στη ΔΕΗ, πρέπει από τώρα να σχεδιάσει και να αντιδράσει στην απειλή αυτή. Καλούμε τη ΓΕΝΟΠ να πάρει πρωτοβουλίες δράσης, αρχής γενομένης με την σύγκληση διοικητικού συμβουλίου πριν είναι αργά.

Υ.Γ. Τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη ΔΕΗ δεν προκαλούν μόνο έκπληξη, αλλά εγείρουν και ζήτημα ηθικής τάξης. Πιο συγκεκριμένα μία διοίκηση που έχει παραιτηθεί, δεν μπορεί να συνεχίζει τη διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού.  

Γραφείο Τύπου/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου