Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Γεράσιμος Θωμάς: «Κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια η πολυεπίπεδη περιφερειακή συνεργασία

Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής όσο και την μετάβασή τους σε καθαρότερες μορφές ενέργειας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο Thessaloniki Summit.
Όπως τόνισε, η περιφερειακή συνεργασία –όπου η Ελλάδα επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει- είναι πολυσχιδής, καθώς αναπτύσσεται σε επίπεδο θεσμικό, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο της λειτουργίας των αγορών ενέργειας στην περιοχή, πρέπει δε να διέπεται από εξωστρέφεια. «Έχουμε δηλαδή μια σειρά από πυλώνες που θα μας εξασφαλίσουν περισσότερη ασφάλεια στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα θεσμικά εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Θωμάς έκανε ειδική μνεία στην Ενεργειακή Κοινότητα, τον διεθνή οργανισμό (με μέλη –μεταξύ άλλων- την Β. Μακεδονία, την Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία), μέσω του οποίου επιδιώκεται η επέκταση της Ενεργειακής Αγοράς της ΕΕ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως σημείωσε, «έχουν τεθεί από την ΕΕ και την Ενεργειακή Κοινότητα συγκεκριμένοι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, την εισαγωγή ΑΠΕ και την μείωση των ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθούμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας».
Όσον αφορά στα έργα υποδομών, στο επίκεντρο της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκονται τα μεγάλα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, από τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (που θα ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου) και τον IGB που ξεκίνησε να υλοποιείται, έως το FSRU Αλεξανδρούπολης και την αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. «Την ίδια στιγμή, ως χώρα προωθούμε έναν καινούριο τομέα, τη συνεργασία στον τομέα
της απολιγνιτοποίησης, όπου έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για μια εμπροσθοβαρή μείωση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. 
Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει και στις γειτονικές χώρες για τη μείωση των ρύπων και να δημιουργήσει ένα…νέο ρεύμα συνεργασίας για τη διείσδυση των ΑΠΕ». Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο είναι σημαντική και εφικτή, αναφέροντας ως παραδείγματα τη συνεννόηση με τη Βουλγαρία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες  χάρη στην οποία επιμηκύνθηκε η περίοδος κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, αλλά και τις επαφές με άλλες χώρες της ΕΕ με υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη για το ύψος των κονδυλίων και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Ενέργειας μίλησε για την ισχυρή συνεργασία για τα θέματα που άπτονται των αγορών ενέργειας. «Η εφαρμογή του target model αφενός συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, αφετέρου επιβάλλει συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών χρηματιστηρίων ενέργειας. Είμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία Συντονιστή Περιφερειακής Ασφάλειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (Regional Security Coordinator-RSC) στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Ιταλία και είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Βουλγαρία. Παράλληλα, επιδιώκουμε στενή συνεργασία με τα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την δημιουργία αγορών ενέργειας με ρευστότητα και βάθος στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Θωμάς.



 https://energypress.gr/news/gerasimos-thomas-kleidi-gia-tin-energeiaki-asfaleia-i-polyepipedi-perifereiaki-synergasia

Αρχειοθήκη ιστολογίου