Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Τιτλοποίηση για οφειλές που αφορούν μόνο τους πελάτες προς την ίδια

ΔΕΗ: Τιτλοποίηση για οφειλές που αφορούν μόνο τους πελάτες προς την ίδια
Διευκρινίζει η ΔΕΗ προς την ΡΑΕ ότι οι τιτλοποιήσεις δεν αφορούν δικές της οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλους φορείς
Η τιτλοποίηση στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ αφορά μόνο τις οφειλές πελατών της προς αυτήν, όπως διευκρινίζουν πηγές που πρόσκεινται στην Διοίκηση της εταιρείας.Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με τους νομικούς Συμβούλου της ΔΕΗ, διευκρινίζεται προς την ΡΑΕ ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για τιτλοποίηση οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλους φορείς.
Η αποπληρωμή των οφειλών της ΔΕΗ θα προχωρήσει σταδιακά, καθώς οι ταμειακές της ροές αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά στο προσεχές 12μηνο.
Νωρίτερα το worldenergynews.gr ανέφερε:
Διευκρινίσεις για τα «κουρέματα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ ζητά η ΡΑΕ.
Οι συνολικές οφειλές της ΔΕΗ προς τους Διαχειριστές φτάνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που με τη σειρά τους οι Διαχειριστές παρακρατούν από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
«Επί του άρθρου 12 Στην παρ. 1.α. του Άρθρου 12 είναι σκόπιμη η προσθήκη επιφύλαξης ότι από οποιεσδήποτε τιτλοποιήσεις δεν θα προκαλείται βλάβη ή μείωση οφειλών οποιουδήποτε συμμετέχοντα στην αγορά ενέργειας, καθώς και στους λογαριασμούς της αγοράς ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ στις προτάσεις που κατέθεσε στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ασφαλιστική δικλείδα προτείνει η ΡΑΕ

Κύκλοι της ΡΑΕ τονίζουν στο WorldEnergyNews ότι η σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο είναι αρκετά ασαφής και αφήνει πράγματι περιθώριο για τιτλοποίηση όχι μόνο οφειλών των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ αλλά και οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους.
«Με την προσθήκη που προτείνουμε επιδιώκουμε ουσιαστικά να μπει μια ασφαλιστική δικλείδα ώστε πράγματι να μην υπάρξει τιτλοποίηση οφειλών προς τρίτους», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΡΑΕ.
Το θέμα απασχολεί από χθες και τα νομικά γραφεία των εταιριών ηλεκτρισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι συντρέχει τέτοιος κίνδυνος και να υπάρξει παρέμβαση.
Η ΔΕΗ μπορεί να έχει βελτιώσει τον ισολογισμό της δεν έχει όμως αρχίσει ακόμη να αποπληρώνει τις οφειλές της προς τους Διαχειριστές.

www.worldenergynews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου