Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Πώς ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ

Μια σειρά από διατάξεις που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της ΔΕΗ και εισάγουν διαδικασίες που ισχύουν για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνονται στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για τον πλήρη μετασχηματισμό της επιχείρησης και περιορίζουν την ασφυκτική εξάρτηση της εταιρείας από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ φρόντισε να δηλώσει την αντίθεσή της, προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, αν και πλέον η επιρροή του πάλαι ποτέ κραταιού συνδικάτου εμφανίζεται εξαιρετικά περιορισμένη. 

Σε κάθε περίπτωση η βασικότερη αλλαγή που θα επιφέρει ο νέος νόμος, αφορά στην κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους: οι προσλήψεις θα γίνονται με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με κριτήρια ιδιωτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καταρτίζονται συμβάσεις αορίστου χρόνου που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας ή από τον κανονισμό προσωπικού ΔΕΗ, μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.
Εθελουσία 
Καθώς μάλιστα ο κύριος στόχος είναι να υπάρξει μείωση του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξειδίκευση. Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας, τα προγράμματα αυτά δε θα επιβαρύνουν προϋπολογισμό ή ασφαλιστικά ταμεία και θα χρηματοδοτηθούν από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. 
Ταυτόχρονα για τα στελέχη (αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές, διευθυντές) θεσπίζεται τριετής θητεία και επιλογή αποκλειστικά μετά από δημόσια προκήρυξη. Για τα στελέχη αυτά αίρεται ο περιορισμός του πλαφόν στην αμοιβή που ισχύει, με τις απολαβές να καθορίζονται από τη νέα ανεξάρτητη επιτροπή αμοιβών. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη ικανών στελεχών σε θέσεις κλειδιά, από την αγορά. 
Προμήθειες 
Μια άλλη τομή του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αφορά στην ευελιξία σε σχέση με τις προμήθειες της εταιρείας. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ανάθεση συμβάσεων θα γίνεται με βάση τον αντίστοιχο κανονισμό της εταιρείας κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία των δημόσιων συμβάσεων ενώ θα ελέγχονται και θα παρακολουθούνται ως προς την ορθή εφαρμογή από την επιτροπή ελέγχου της επιχείρησης που αναβαθμίζεται. 
Τέλος το νομοσχέδιο καταργεί την έκπτωση 70% που υπήρχε για το τιμολόγιο ρεύματος (ρυθμιζόμενες και ανταγωνιστικές χρεώσεις) για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και περιορίζει στο 30% την έκπτωση μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος της χρέωσης ενέργειας. 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου