Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Πρόσθετα μέτρα ζητά η αγορά για να σπάσει το απόστημα των στρατηγικών κακοπληρωτών

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Χωρίς να αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος, που είναι η καταφυγή και παραμονή στρατηγικών κακοπληρωτών στην καθολική υπηρεσία, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αρκείται με τις διατάξεις του στην κατανομή των βαρών σε περισσότερους προμηθευτές.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η αγορά, ενώ και η ΡΑΕ φαίνεται να αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να μπουν αυστηρά όρια στην προμήθεια ρεύματος μέσα από την καθολική υπηρεσία.
Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την εναλλαγή της προμήθειας ρεύματος μέσα από την καθολική υπηρεσία δεν επιλύει τη μεγάλη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Όπως παρουσίασε το energypress στις 5 Νοεμβρίου, στην καθολική υπηρεσία
ηλεκτροδοτούνται περί τους 110.000 καταναλωτές χαμηλής τάσης, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών που έχουν αφήσει στους προμηθευτές τους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν καταγγείλει τις συμβάσεις τους και να παύσουν την εκπροσώπηση τους.

Το απόστημα… της καθολικής υπηρεσίας, όπως το χαρακτηρίζουν προμηθευτές, έχει προκληθεί από χιλιάδες κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε αυτήν αλλά ούτε κι εκεί πληρώνουν τον προμηθευτή, εν προκειμένω τη ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα είναι πως μεγάλος αριθμός από τους 110.000 να απολαμβάνουν δωρεάν… ηλεκτροδότηση και χωρίς να τους διακόπτεται η παροχή.

Η αγορά ζητά αυστηρά μέτρα και τα αιτήματα αυτά έχουν φτάσει και στη ΡΑΕ. Η Αρχή φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία που να περιλαμβάνει μέτρα όπως ο περιορισμένος χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία, η θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων και όρων επιλογής της συγκεκριμένης αγοράς κλπ. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, οι πραγματικά οικονομικά αδύναμοι μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην οικονομικότερη ηλεκτροδότηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Αντίθετα στα κενά του θεσμικού πλαισίου βρίσκουν πρόσφορο πεδίο στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι ποτέ δεν πληρώνουν το ρεύμα ούτε στην καθολική υπηρεσία και ούτε αντιμετωπίζουν τις συνέπειες (π.χ. διακοπή παροχής). 


Αρχειοθήκη ιστολογίου