Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Την Goldman Sachs προσλαμβάνει η ΔΕΗ για σύμβουλο στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Την εκκίνηση των διαδικασιών για την προετοιμασία της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, σηματοδοτεί χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της μητρικής ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την πρόσληψη του αμερικανικού χρηματοοικονομικού οίκου Goldman Sachs ως σύμβουλο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή. Η επιλογή του ονόματος αυτού, δείχνει και τη βαρύτητα που έχει για την κυβέρνηση και φυσικά και για τη ΔΕΗ η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η είσοδος επενδυτή στο 49% του μετοχικού κεφαλαίου με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας δημιουργεί προσδοκίες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και των υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτούνται τεράστια κεφάλαια και αρκεί να αναφερθεί μόνο το project των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 1 δις. ευρώ.
Το ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ, ήταν, πριν την επέλαση της πανδημίας, ζωηρό από Ευρωπαίους Διαχειριστές αλλά και από ξένα funds που επενδύουν σε δίκτυα και υποδομές ενέργειας. Τα ρυθμιζόμενα έσοδα και οι αποδόσεις που προσφέρουν, αποτελούν ένα ασφαλές και κερδοφόρο καταφύγιο τοποθέτησης κεφαλαίων. Πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει μπροστά του τεράστια περιθώρια μεγέθυνσης της περιουσιακής του βάσης.
Για τους προαναφερόμενους λόγους, άλλωστε, ΡΑΕ και Διαχειριστής συνεργάζονται στην καθιέρωση σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου με αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όπως έγραψε χθες το energypress, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η Αρχή να δώσει σε δημόσια διαβούλευση του ρυθμιστικό πλαίσιο διάρκειας 4+4 ετών. Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση κινήτρων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως η μείωση απωλειών του συστήματος και των λειτουργικών δαπανών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ. Ταυτόχρονα το οκταετές ρυθμιστικό πλαίσιο θα παρέχει και την ασφάλεια και σταθερότητα στον επενδυτή για τον καλύτερο και αποδοτικότερο προγραμματισμό των έργων ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής.
Παράλληλα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο κινείται και η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου του Διαχειριστή για την περίοδο 2020-2028 που προβλέπει υπερδιπλασιασμό των ετήσιων επενδύσεων στα 350 εκ. ευρώ σταδιακά, από τα επίπεδα των 150 εκ. ευρώ. 



Αρχειοθήκη ιστολογίου