Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Μπενρουμπή (Protergia): Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στην λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος

Μπενρουμπή (Protergia): Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στην λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος
Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της Protergia στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής
Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην λιανική αγορά ρεύματος προανήγγειλε σε συνέντευξή  του στην Οικονομική «Καθημερινή» της Κυριακής, ο Γενικός Διευθυντής της Protergia, της Μυτιληναίος , κ. Ντίνος Μπενρουμπή.
Ο κ. Μπενρουμπή μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, όσον αφορά την Protergia, η μείωση στην εισπραξιμότητα αποδείχτηκε μικρή και ελεγχόμενη, από την άλλη πλευρά όμως οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τους εισπράκτορες του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, εν μέσω του ΔΑΠΕΕΠ, της ΔΕΗ για τα ΥΚΩ, των Δήμων και της ΕΡΤ μέσω των λεγόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της πληρωμής του καταναλωτή.
Η θέση των παρόχων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Καθότι καλούνται να καταβάλουν τα ποσά αυτά, ακόμα και αν δεν τα έχουν εισπράξει. Το ΥΠΕΝ έχει λάβει μεν κάποια προσωρινά μέτρα παράτασης της υποχρέωσης καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τα οποία χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά. Από την άλλη πλευρά όμως οι πάροχοι θα πρέπει να πάψουν να είναι υπόλογοι για τα ποσά αυτά. Και να κάνουν τους εισπράκτορες για εν δυνάμει ανταγωνιστές τους.
Η ρευστότητα των παραγωγών ρεύματος εξαρτάται αποκλειστικά από τη συνέπεια πληρωμών της ΔΕΗ προς την αγορά και αυτό ζήτησαν οι παραγωγοί από το ΥΠΕΝ, να μπορεί η ΔΕΗ να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της. Η κυβέρνηση έχει δείξει σοβαρά δείγματα, ότι έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της ΔΕΗ και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καταφέρει την εξυγίανσή της.
Σε σχέση με την λιανική, ο κάθε πάροχος με εμπορικά χρηματοοικονομικά μέσα κεφαλαίου κίνησης θα πρέπει να διαχειρίζεται τις επισφάλειες των πελατών τους και όχι το κράτος.
Παράλληλα, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων οδηγεί σε εκπτώσεις μέχρι και 45%, με αποτέλεσμα από τις 10 εταιρείες που υφίστανται επί της ουσίας σήμερα, να αναμένονται μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια συγκεντρώσεις με εξαγωγές και συγχωνεύσεις στους πιο μεγάλους και πιο ισχυρούς.
Όσον αφορά, στην παραγωγή ρεύματος, η μεγάλη πτώση των τιμών του LNG μείωσε συντριπτικά το κόστος λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου , εξασφαλίζοντας μία ακόμη παράμετρο για να προχωρήσει η απανθρακοποίηση.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου