Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Θωμάς για ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Σήμερα το Δημόσιο έχει το 51% αλλά δεν μπορεί να πάρει στρατηγικές αποφάσεις

Θοδωρής Παναγούλης
Την ιδιόμορφη συνθήκη που υπάρχει σήμερα στον ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για την πορεία της εταιρείας, συνθήκη η οποία αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου, επισήμανε, μιλώντας στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Όπως είπε ο υφυπουργός, «δεν θα έπρεπε να προξενεί σε κανέναν έκπληξη»  η ρύθμιση για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από το 51%, η οποία ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που ήταν προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και τούτο διότι:
«Αυτή τη στιγμή, με την ιδιωτικοποίηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών αλλά περιορισμένη αυτονομία στις στρατηγικές αποφάσεις που απαιτούν σύμφωνη γνώμη του επενδυτή μειοψηφίας».
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, παρά το γεγονός πως με το άρθρο 115 του νομοσχεδίου για το περιβάλλον και τις ΑΠΕ επέρχεται η άρση της απαγόρευσης για μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΕ κάτω από το 51%, αλλά ο δρόμος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση φαίνεται ότι θα είναι μακρύς.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ στο energypress τα οποία σπεύδουν να αποσαφηνίσουν πως «η νομοθετική πρόταση δεν σηματοδοτεί και την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών περαιτέρω ιδιωτικοποίησης. Τουλάχιστον για ένα δίμηνο, τρίμηνο δεν πρόκειται να τρέξουν οι εξελίξεις». Το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις διεθνείς αγορές δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις και συνεπώς το ΥΠΕΝ θα αναμένει την κατάλληλη στιγμή.  


energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου