Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Προμηθευτές ρεύματος: Μείωση εσόδων τον Απρίλιο από 15% έως και 60% - Μικρά τα περιθώρια για μειώσεις στα τιμολόγια

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Μπορεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου ωστόσο οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος αδυνατούν να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις των τιμολογίων.
Η Οριακή Τιμή Συστήματος που αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό το κόστος ρεύματος για τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στα 28 ευρώ ανά MWh έναντι 62,4 ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση που αποδίδεται στη μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου καθώς και στις ΑΠΕ.

Στον αντίποδα, όμως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το γεγονός της πτώσης της ζήτησης κατά 14% αλλά και της αξιοσημείωτης απώλειας εισπράξεων προκαλεί συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στις εταιρίες ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες οι ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές εμφανίζονται να έχουν λιγότερες εισπράξεις από τους λογαριασμούς από 15% έως και 60%. Το μεγάλο εύρος οφείλεται στο πελατολόγιο που έχει η κάθε εταιρία. Έτσι η δημόσια εταιρία εμφανίζεται να έχει λιγότερα έσοδα της τάξης του 15% με 20% καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πελατών της είναι τα νοικοκυριά, τα οποία έμειναν στο σπίτι τους έκαναν υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος και τελικά φαίνεται ότι έβαλαν και σε τάξη τις πληρωμές των λογαριασμών.
Αντίθετα οι ιδιώτες στο ρεύμα έχουν ως επί το πλείστον επαγγελματικά πελατολόγια, δηλαδή μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πολλές από αυτές έκλεισαν τον Απρίλιο και άρα είχαν ανύπαρκτες καταναλώσεις. Επίσης κάποιοι μικροί επαγγελματίες μετέθεσαν την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. Έτσι για τους εναλλακτικούς παρόχους η μείωση της εισπραξιμότητας κυμαίνεται σε ποσοστά από 30% έως και 60%.
Η ανησυχία της αγοράς εντείνεται και για τις επόμενες εβδομάδες και κυρίως, όπως σημειώνουν παράγοντες, στο αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για 100.000 λουκέτα επιχειρήσεων που δεν άντεξαν την κρίση της οικονομίας. Σε ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο η αγορά ρεύματος θα επηρεαστεί δραματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και την τύχη εταιριών και ιδίως των μικρών του κλάδου. 


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου