Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ: Η πολυετής προσφορά πρέπει να αναγνωρίζεται και να ανταμείβεται




Τα σχέδια που προωθούνται για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα ήταν το επιστέγασμα στις αποφάσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του μίγματος καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, ανακοινώνοντας και προχωρώντας το επόμενο διάστημα στη βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών θα είναι η εξάρτηση της πατρίδας μας από εισαγόμενο καύσιμο, αυτό του φυσικού αερίου, το οποίο προωθούνταν χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, εις βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα που προκύπτει είναι η απώλεια θέσεων εργασίας στα Λιγνιτικά Κέντρα της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας λόγω του κλεισίματος των Ορυχείων και των Σταθμών Παραγωγής.

Η αρχή του τέλους για τις παραπάνω περιοχές της χώρας είχε ήδη ξεκινήσει με την προσπάθεια πώλησης Ορυχείων και Λιγνιτικών Μονάδων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με όρους και διαδικασίες εξευτελιστικές για την επιχείρηση και απαξιωτικές για τους εργαζόμενους.

Η προηγούμενη Διοίκηση Παναγιωτάκη, που διοικούσε ως μονάρχης την επιχείρηση, απαξίωνε συχνά τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα καθιστώντας τους πολλές φορές υπεύθυνους για τα δεινά στην επιχείρηση. Τους ήθελε επαίτες και απαξιωμένους.

Παρόμοια φαινόμενα δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν, τι στιγμή που εξυφαίνεται σχέδιο μετακίνησης και οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων από τα Ορυχεία και τις μονάδες που θα κλείσουν.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έδωσαν τη ζωή τους για την επιχείρηση, για τον εξηλεκτρισμό της πατρίδας μας έως σήμερα, βγάζοντας εις πέρας κάθε δύσκολο έργο προς όφελος της κοινωνίας.

Ως πρώτη κίνηση, θετική είναι η στάση της Διοίκησης της ΔΕΗ να καλέσει σε ενημέρωση την Ομοσπονδία για τα ζητήματα των μετακινήσεων και της επικείμενης οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού από τις υπηρεσίες που θα κλείσουν.

Η ειλικρινής αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όμως, από πλευράς Διοίκησης μπορεί μόνο και οφείλει να φανεί μέσα από σοβαρά οικονομικά κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης σε όσους θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. Πολύ μεγαλύτερα από τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τους έκανε και «χάρη».

Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ καλεί, επομένως, τόσο την Διοίκηση όσο κι την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την προσφορά των εργαζομένων της, για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης,να τους αναγνωρίσει και να τους ανταμείψει όπως έκανε και με τα στελέχη της, προσφάτως. Σίγουρα δεν θα μας βρουν σύμφωνους «μπακαλίστικες» λογικές που αναπολούν το παρελθόν. Γενναία κίνητρα για όσους εργάστηκαν όλη τους τη ζωή στην επιχείρηση και όχι μόνο πακτωλός χρημάτων σε όσους ήρθαν για να φύγουν μετά από συγκεκριμένο χρόνο. Για κάποιους λεφτά υπάρχουν ενώ για  τους εργαζόμενους έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία;

Ταυτόχρονα, έχουν ηθική υποχρέωση το Υπουργείο Ενέργειας και η Διοίκηση του Ομίλου να αποκαταστήσουν την αδικία της έκπτωσης του μειωμένου τιμολογίου, όταν αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης για τους εργαζόμενούς τους αλλά και για τους καταναλωτές.

Στους εργαζόμενους κάνουνε εκπτώσεις και στα διευθυντικά στελέχη είναι «γαλαντόμοι». Το Υπουργείο και η Διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και όχι ένα πιστό αντίγραφο του παρελθόντος σε κακέκτυπη μορφή.

Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπει τους αρμοδίους να μην υποκύψουν στα κελεύσματα των προθύμων και «βολεμένων» που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους προς ιδίων όφελος.

Το συμφέρον της επιχείρησης και των εργαζομένων είναι να δοθούν γενναιόδωρες λύσεις χωρίς αστερίσκους.



Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου