Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Στα 350 εκ. το χρόνο εκτοξεύονται οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ


Κωνσταντίνος Φιλίππου
Την πρώτη παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου 2020-2028 έκανε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Μάνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο ενσωματώνει και εξειδικεύει τη στρατηγική για τα δίκτυα διανομης που προβλέπει το business plan της μητρικής ΔΕΗ, είναι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένο.
Θα «κλειδώσει», δε, οριστικά όταν αποφασιστεί το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο απο τη ΡΑΕ, όταν είναι δηλαδή απολύτως σαφείς οι «όροι του παιχνιδιού».
Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Μάνος είναι η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και παράλληλα η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους (συντήρηση και λειτουργία δικτύου κ.λπ.).

Όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων, από τα σημερινά επίπεδα των 150 – 170 εκ. ευρώ το χρόνο, το business plan προβλέπει σταδιακή «εκτόξευση» στα επίπεδα των 300 – 350 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τη συνεχή μείωση των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός Διαχειριστής έφτασε να είναι ο μοναδικός στην Ε.Ε. που βλέπει τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση να μειώνεται κάθε χρόνο αντί να αυξάνει. Και τούτο διότι οι νέες επενδύσεις (που αυξάνουν τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση) ήταν ετησίως μικρότερες από το ύψος των αποσβέσεων των παλιών έργων (που μειώνουν τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση).
Όσον αφορά το είδος των επενδύσεων, βασικός άξονας των προβλέψεων του νέου business plan είναι αφενός μεν να ικανοποιούνται οι στόχοι του ΕΣΕΚ, αφετέρου να επιτυγχάνεται αποδοτική λειτουργία του συστήματος, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με αυξήσεις τελών προκειμένου να ανακτηθούν τα κεφάλαια που απαιτείται να επενδυθούν.
Οι επενδύσεις αφορούν έργα αναβάθμισης και επέκτασης του δικτύου με τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες που δημιουργεί η μεγάλη επέκταση των ΑΠΕ και μάλιστα η διασπορά τους στο δίκτυο, επίσης οι ανάγκες για σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, καθώς βεβαίως και το φιλόδοξο project της ηλεκτροκίνησης.
Όλες οι επενδύσεις σχετίζονται με την ψηφιοποίηση του δικτύου, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και συνολικά την εγκατάσταση τεχνολογιών έξυπνης διαχείρισης των δικτύων.
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Το φιλόδοξο πλάνο, που επιχειρεί να βάλει τον ΔΕΔΔΗΕ στη νέα εποχή, σε συνδυασμό με την κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή γέννησε και την ανάγκη αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου που ορίζει, μεταξύ άλλων, τα έσοδα, το WACC της εταιρίας κλπ.
Ως γνωστόν στις αρχές του περασμένου μήνα η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσαν από κοινού την αλλαγή του. Συμφώνησαν στη διαμόρφωση και θέσπιση μεθοδολογίας υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ, η οποία στοχεύει στην ομαλή μετάβαση του ρυθμιστικού πλαισίου από το ισχύον καθεστώς, σε νέο καθεστώς παροχής κινήτρων προς τον Διαχειριστή για την επίτευξη στόχων προς όφελος της ενεργειακής αγοράς και των καταναλωτών.
To ισχύον καθεστώς εστιάζει στην κάλυψη του κόστους (cost plus system) του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το προτεινόμενο καθεστώς, παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου (performance based system). Ειδικότερα με το νέο καθεστώς δημιουργούνται ευνοικότερες συνθήκες για επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής, την ποιότητα του ρεύματος και ταυτόχρονα θα μειώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, η συζητούμενη μεθοδολογία περιλαμβάνει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς.
 Τον Μάιο η δημόσια διαβούλευση
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ δεν αποκλείεται ίσως κι εντός του μήνα να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί.
Τις σχετικές δεσμεύσεις είχαν δώσει τόσο ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Μπουλαξής όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Αναστάσιος Μάνος.
Πηγές αναφέρουν, πως όσο πιο γρήγορα ετοιμαστεί και εγκριθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί το business plan του ΔΕΔΔΗΕ και θα αρχίσουν να τρέχουν οι επενδύσεις.
Αρχικός στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο διανομής ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος και της οικονομίας, δεύτερος στόχος ωστόσο είναι, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο Διαχειριστής να είναι έτοιμος να ιδιωτικοποιηθεί. Κλειδί για την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο και σταθερό, τουλάχιστον για τέσσερα συν τέσσερα χρόνια, ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου